Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Case Studies > Document

Case Studies

TITLE OF THE CASE STUDIES:

Scoala responsabila pentru siguranta elevilor

SCENARIOS OF BULLYING EVENT::
  • Direct bullying
CAUSES OF BULLYING EVENT::
  • Non-especific
FACTUAL DESCRIPTION OF THE BULLYING EVENT:

Cazut a avut loc in prima saptamana de scoala dupa vacanta de iarna. Scandalul a inceput ca in telenovele, de la o fata. Tanara, eleva in clasa a 9-a l-ar fi parasit in perioada vacantei pe un alt baiat, cu doi ani mai mare decat ea. Nervos ca fata s-a despartit de el, tanarul, elev la alt liceu din oras, a vrut sa-i dea o corectie. In timpul pauzei, baiatul a intrat in liceu fara nici o problema, a mers in clasa fetei si, cand a vazut-o, a inceput sa o injure si sa o lovesca cu pumnii.
Colegii de clasa a fetei au incercat sa o ajute, dar pentru ca baiatul era foarte pornit si violent, au alertat profesorii, care au intervenit si l-au scos pe baiat din clasa.

RESPONSE IMPLEMENTED:

Dupa ce profesorii au reusit sa il scoata pe baiatul agresor din clasa, fata a fost dusa la medicul scolii pentru a primi ingrijiri – in urma altercatiei eleva nu a avut rani grave, ne-avand nevoie de spitalizare.
Baiatul a fost dus in biroul directorului pentru a afla cine este si de ce a actionat astfel. Directorul scolii a anuntat politia locala, care a intervenit si au inceput o ancheta pentru a investiga cazul.
Deasemenea a fost contactat si directorul de la scoala unde invata baiatul si a fost alertat. Acesta a contactat profesorul de la clasa baiatul, incercand sa afle daca acesta a fost in acea zi la scoala si daca are motivare pentru absenta, deasemenea au fost contactati si parintii pentru a veni la scoala si a discuta situatia.
Au fost demarate intalniri intre cei implicati in caz, profesori, directori din ambele scoli si elevii implicati direct (baiatul si fata) impreuna cu parintii acestora.
Au fost puse in discutie: istoricul scolar al celor doi elevi, relatia dintre ei, comportamentul la scoala si in afara lui, relatia cu profesorii si parintii si daca au mai fost implicati in situatii conflictuale.
Baiatul a fost amendat de catre politie in prezenta parintilor pentru vatamare corporala, si a fost propus si pentru exmatriculare – insa in urma discutiilor purtate si a rezultatelor anchetei, baiatul s-a ales doar cu nota scazuta la purtare.
In urma consiliilor profesorale din scoala in care s-a consumat conflictul, conducerea scolii la sesizarea inspectoratului de politie, a identificat necesitatea demararii unor procedee de siguranta in scoala (inchiderea usii de la intrarea in scoala, accesul in scoala doar pe baza de permis, profesori sau chiar agenti de paza, sistem video). Deasemenea s-au facut solicitari catre inspectoratul de politie ca sa fie inclusa pe itinerariile de patrulare auto si pedestra, in special pe timpul sosirii si plecarii elevilor de la cursuri si a pauzelor; si implicarea agentilor de politie din structurile de prevenire a criminalitatii in derularea de campanii de sensibilizare a opiniei publice privind prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii elevilor.
Conducerea scolii a solicitat si cadrelor didactice sa desfasoare activitati in vederea prevenirii violentei in scoli si în zona adiacenta acestora, precum si a victimizării elevilor si cadrelor didactice.

IMPACT OF THE BULLYING ACTION:

Violenta in scoli a devenit in ultima perioada o problema majora, iar parerea unanima a elevilor este ca aceasta e un fenomen care risca sa ia amploare in campul educatiei formale. In ceea ce priveste nivelul de securitate, doar o mica parte dintre elevi considera ca in institutiile de invatamant nu se pot simti in deplina siguranta, dat fiind faptul ca in incinta scolii patrund uneori si persoane straine de aceasta institutie, majoritatea elevilor considerand mediul scolar unul inca securizant. Daca in incinta scolii elevii au sentimentul ca inca sunt in siguranta , zonele din preajma scolilor prezinta un risc mai crescut de izbucnire a incidentelor violente. Prin urmare, unii elevi considera ca pot deveni victime atat in incinta scolii cat si in afara ei. Aceasta situatie ar putea dezvolta sentimentul de frica, suferinta psihica, frustrare, toate acestea influentand dezvoltarea armonioasa a elevilor din punct de vedere fizic si psihic.
Cazul de fata a avut un impact negativ asupra tuturor actorilor implicati. In special asupra victimei care a fost traumatizata de purtarea fostului ei prieten, ea alegangu-se si cu consecinte fizice. Baiatul agresor a avut nota scazuta la purtare si a fost amenintat cu exmatricularea la o eventuala alta greseala. Parintii celor doi elevi au fost afectati. Si imaginea scolii a avut de suferit, intrand in atenta observatie a inspectoratului scolar si de politie.

POINT OF VIEW OF VICTIM:

Eleva a recunoscut ca a avut o relatie cu baiatul care a agresat-o, insa nu s-a asteptat la o astfel de reactie din partea lui. Fata a mentionat ca il cunostea avand un comportament temperamental, dar nu agresiv. Aceasta a mai mentioant ca a fost foarte efectata de de cele intamplate si ca ii este rusine fata de colegi si profesori si ca nu mai vrea sa aiba nici o legatura cu baiatul.

POINT OF VIEW OF BULLYING STUDENT(S):

Baiatul agresor a mentionat ca s-a enervat ca fata s-a despartit de el printr-un SMS si nu i-a oferit ocazia sa discute. Cand a vazut mesajul, nu a mai putut sa gandeasca lucid si s-a gandit ca trebuie sa o pedepseasca pe fata pentru fapta ei. Deasemenea a mentionat ca nu a vrut sa o loveasca, dar ca nu s-a mai putut controla. Ulterior acesta si-a cerut scuze de la fata si de la cadrele didactice si a promis ca nu v-a mai action niciodata in acest fel.

POINT OF VIEW OF OTHER STUDENTS:

Colegii de clasa a fetei au mentionat ca stiau de relatia fetei cu baiatul cu doi ani mai mare decat ea, dar ca nu stiau ca s-au dezpartit. Cand l-au vazut intrand in clasa si napustindu-se violent asupra fetei au incercat sa il opreasca si sa o apere pe fata.
Colegii de clasa a baiatului au mentionat despre baiat ca nu e prima data cand se poarta urat si violent, ca adesea isi jigneste colegii si ii imbranceste, incercand sa le arate „cat de tare si mare” este el.

POINT OF VIEW OF TEACHERS:

Pauza presupune un timp si un spatiu in care elevii nu se afla sub stricta supraveghere a cadrelor didactice si care ofera posibilitatea relatiilor directe intre elevi (care sunt limitate pe parcursul activitatii didactice din cauza metodelor de predare, a conceperii si repartizarii sarcinilor de invatare, a asezarii mobilierului scolar etc.). Toate acestea permit manifestarea diferitelor atitudini si comportamente, inclusiv a celor care tin de domeniul violentei intre elevi.
Privind atitudinea cadrelor didactice fata de manifestarile violente, in general profesorii se implica in aplanarea conflictelor, poarta discutii cu cei care au generat situatia, cer sprijinul parintilor, iar atunci cand situatia o cere se recurge la mijloace de constrangere in urma consultarii consiliului profesoral: avertizare scrisa, scaderea notei la purtare iar in situatii mai grave exmatricularea. Dirigintii se implica activ in viata clasei, tratand in timpul orelor de dirigentie diferite teme de importanta pentru acestia, ca devianta scolara, managementul conflictelor etc. Nu doar profesorii (dirigintii) se implica in educatia elevilor ci si psihologii scolari care ori de cate ori li s-au semnalat cazuri de violenta in scoala au intervenit prin acordarea asistentei psihologice.
Cadrele didactice au mai mentionat ca, elevii trebuie sa fie mai bine supravegheati, si nu doar pe perioada orelor de curs, ci si dupa, in pauze, insa sunt foarte multi elevi si foarte putini profesori si nu fac fata. Plus ca profesorii au si ei nevoie de pauze, trebuie sa isi pregateasca materialele pentru urmatoarea ora si altele. Cel mai bine ar trebui sa existe un sistem extern de monitorizare si supraveghere a elevilor.

POINT OF VIEW OF SCHOOL DIRECTORS:

Securitatea a devenit pentru directorii celor doua scoli prioritate zero. In acest moment in unitatile de invatamant intra cine vrea, iese cine vrea. Trebuie sa inceteze. Cautam solutii si speram ca sa le gasim.
Desemenea s-a mai punctat lipsa sprijinului din partea autoritatilor, acestia au mentionat ca siguranta in unitatile de invatamant se realizeaza sub coordonarea prefectului si este in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale.
Ambii directori s-au implicat prompt si eficient in rezolvarea cazului si in cautarea solutiilor pentru prevenirea unor astfel de situatii viitoare.

POINT OF VIEW OF THE PARENTS OF THE PUPILS INVOLVED:

Parintii fetei s-au aratat a fi foarte indignati de siguranta care se ofera copiilor lor in scoli. Acestia considera ca scoala ar trebui sa fie un mediu mult mai securizat si sigur pentru elevi.
Deasemenea parintii au dat vina si pe consilieri scolari care au o atitudine pasiva, ignorând atributiile si rolul proactiv pe care trebuie sa-l aiba in comunitatea scolara, prin semnalarea ofertei de sprijin psihologic si prin implicarea in identificarea si rezolvarea problemelor elevilor. In ziua de azi elevii se confrunta cu tot felul de situatii, preiau comportamente din media, intra in anturaje neprielnice si nu stiu cum sa faca fata situatiilor conflictuale si cum sa le evite. De aceea elevii au nevoie de indrumare si de spijin psihologic. Si prin intalniri frecvente intre elevi si consilerul scolar se pot identifica din timp comportamentele deviate.

POINT OF VIEW OF POLICY MAKERS:

Nu exista parteneriate sau cooperare reala continua nici la nivelul unitatii scolare (intre elevi, cadre didactice, parinti, conducerea scolii) si nici la nivel interinstitutional, care sa defineasca situatiile de violenta, sa elaboreze strategii de preventie si control, sa monitorizeze si sa evalueze impactul acestora.
In acest caz politisti au intervenit cu promtitudine, incercand sa gaseasca solutii pentru rezolvarea conflictelor, pentru restabilirea ordinii si pentru redobandirea sentimentului de siguranta.
Deasemenea Inspectoratul de politie s-a aratat a fi deschis pentru o viitoare implicare in informarea si constientizarea elevilor privind efectele si consecintele violentei in scoli.

CONCLUSIVE DEDUCTIONS:

Se poate afirma ca violenta intre elevi, in diferite forme de manifestare, este un fenomen generalizat in scoli. De cele mai multe ori, manifestarile violente dintre elevi (in special formele „usoare” de agresivitate) sunt percepute ca atitudini si comportamente prezente in orice scoala, „obraznicii” tolerate si specifice varstei si oricarui mediu scolar. Scoala are un rol important in procesul de socializare al elevilor, de aceea, profesorii, ca agenti educationali, sunt direct responsabili de comportamentul elevilor; si impreuna cu conducerea scolii si autoritatile publice responsabile trebuie sa se implice in asigurarea sigurantei si protectiei pe perioada cursurilor si deasemenea sa influenteze dezvoltarea de comportamente nonviolente in randurile elevilor.

Comments about this Case Study


I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it