Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Case Studies > Document

Case Studies

TITLE OF THE CASE STUDIES:

Să spunem NU violenţei!

SCENARIOS OF BULLYING EVENT::
  • Direct bullying
CAUSES OF BULLYING EVENT::
  • Non-especific
FACTUAL DESCRIPTION OF THE BULLYING EVENT:

Conflictul a început în pauze. Au fost implicaţi elevi din aceeaşi clasă (a IX-a D). S-au manifestat doar violenţă verbală şi emoţională, în decursul unei săptămâni din primul semestru al anului şcolar 2011-2012.

RESPONSE IMPLEMENTED:

Diriginta clasei a IX-a D a aflat întâmplător într-o pauză, de la o elevă, că un elev l-a agresat fizic (l-a strâns de gât), pe şeful clasei, un elev foarte liniştit. Mai mult decât atât, incidentul nu a fost singular: a doua zi, acelaşi elev l-a strâns de gât, lângă catedră, pe colegul său de bancă, care a leşinat şi a căzut, din fericire, fără a se lovi.
Diriginta a anunţat imediat directorul asupra celor întâmplate. Domnul director împreună cu doamna dirigintă au adunat informaţii şi au luat declaraţii despre incident de la ceilalţi elevi din clasa a IX-a, de la victime şi de la agresor. Elevii recunosc faptul că nu au spus nimic profesorilor pentru că au fost ameninţaţi de către elevul agresor. Mai mult decât atât, de frică, elevii nu au spus nimic acasă părinţilor despre aceste incidente. Un părinte a văzut, din întâmplare, în ghiozdan declaraţia copilului său şi a luat legătura telefonic cu diriginta.
Directorul a anunţat poliţia şi a făcut un careu în care s-a discutat despre formele de manifestare ale violenţei. În urma consiliului profesoral s-a hotărât ca elevul să primească trei zile eliminarea, scăderea notei la purtare cu două puncte şi pierderea bursei Bani de liceu.
A doua zi, sâmbătă, diriginta a făcut şedinţă cu părinţii pentru a le aduce la cunoştinţă despre această situaţie.
Agresorul nu conştientizează gravitatea faptelor sale, iar victimele, cât şi ceilalţi elevi, aproape că refuză dialogul pentru că au fost ameninţaţi de el.

IMPACT OF THE BULLYING ACTION:

Impactul acestei situaţii conflictuale a fost mare asupra tuturor factorilor implicaţi. Situaţia familială a elevului s-a schimbat din momentul în care tatăl său a plecat la muncă în străinătate. Elevul locuieşte doar cu mama sa, ceilalţi doi fraţi mai mari ai săi fiind căsătoriţi. Tatăl său vine acasă doar de sărbători. Mama şi-a alintat foarte mult copilul pentru că este cel mai mic şi încearcă să compenseze lipsa tatălui prin îndeplinirea dorinţelor acestuia. Elevului nu îi lipseşte nimic din punct de vedere financiar, doar tatăl…De aceea comportamentul elevului s-a schimbat foarte mult de la plecarea tatălui. Din teribilism ajunge un şmecher care ajunge să se facă cunoscut foarte repede în liceu. Elevul nu face decât să atragă atenţia celorlalţi asupra sa. Niciun elev nu îndrăzneşte să-l înfrunte, toţi se tem de el, colegul său de bagă îi cere dirigintei să nu mai stea cu el. Părinţii elevilor agresaţi îl iartă de această dată, îi mai dau o şansă, sperând că situaţia se va remedia.

POINT OF VIEW OF VICTIM:

Victimele s-au nimerit să fie lângă el, în zona catedrei, nu a fost nimic premeditat.Ei au fost strânşi de gât pe la spate. Ei s-au speriat foarte tare, le este frică de el. Una dintre victime, colegul de bancă, a rugat-o pe dirigintă să-l mute din bancă pentru că îi este frică să nu mai păţească ceva.

POINT OF VIEW OF BULLYING STUDENT(S):

Elevul agresor nu conştientizează gravitatea faptelor sale şi urmările pe care le va avea. El nu are nici un regret referitor la ceea ce a făcut, doar zâmbeşte şi spune: Nu am făcut ceva grav, a fost o joacă între colegi! Prin acest joc el a încercat să se impună în clasă.

POINT OF VIEW OF OTHER STUDENTS:

Când au fost întrebaţi de către dirigintă şi de către director despre cele întâmplate, colegii nu au recunoscut că au fost în clasă sau că au văzut ceva, când era elevul agresor de faţă. Elevii au fost îngroziţi de cele întâmplate, tac! O elevă care are doi fraţi mai mari şi se simte protejată de ei, a avut curajul să îi spună dirigintei, în pauză, despre conflict. După câteva zile, când elevul a lipsit de la şcoală, colegii au recunoscut cele întâmplate.

POINT OF VIEW OF TEACHERS:

Diriginta s-a speriat foarte tare când a aflat de ambele cazuri în aceeaşi zi (vineri): marţi a avut loc incidentul cu şeful clasei, iar a doua zi, miercuri, cel cu colegul de bancă. Ea s-a gândit îngrozită la concesinţele grave pe care le-ar fi putut avea mai ales al doilea incident: elevul a leşinat, a căzut şi ar fi putut cădea cu capul de catedră! Ea a fost furioasă pentru că un elev face ce vrea din clasă şi supărată că a fost anunţată târziu, după două zile.
Ceilalţi profesori care predau la clasă nu au observat semne de violenţă la elev, ci doar dorinţa acestuia de a se face remarcat.
În urma consiliului profesoral organizat urgent s-a decis sancționarea elevului agresor: trei zile eliminare, scăderea notei la purtare cu două puncte şi, implicit, pierderea bursei Bani de liceu.

POINT OF VIEW OF SCHOOL DIRECTORS:

Conducerea şcolii a ajutat la soluţionarea conflictului. Directorii au discutat cu victimele şi cu ceilalţi colegi din clasă pentru a afla cât mai multe informaţii despre conflict. Elevul agresor a fost chemat în biroul directorului pentru a-şi spune punctul de vedere. Când a văzut că elevul consideră că totul a fost o joacă şi că nu conştientizează gravitatea faptelor sale, directorul i-a vorbit despre consecinţele pe care le-ar fi putut avea acest joc şi despre importanţa asumării responsabilităţii. În orice şcoală există un regulament de ordine interioară care trebuie respectat, iar elevul va trebui să suporte consecinţele faptelor sale. Directorii a mediat comunicarea mamei cu psihologu şcolar şi cu elevul.

POINT OF VIEW OF THE PARENTS OF THE PUPILS INVOLVED:

A doua zi după ce a aflat despre incident, diriginta a organizat o şedinţă cu părinţii la care au participat şi directorii şcolii. Părinţii au aflat de la dirigintă despre cele întâmplate şi au fost stupefiaţi că nu le-au spus nimic copiii acasă. Ei au fost implicaţi în mod direct în soluţionarea conflictului. S-au hotărât să nu depună plângere la poliţie împotriva elevului agresor, l-au iertat cu condiţie ca asmenea acte de agresivitate să nu se mai repete.
Mama elevului agresor i-a luat la început apărarea elevului, dar a realizat apoi gravitatea faptelor acestuia şi a fost de acord să participe împreună cu elevul la şedinţe de consiliere pentru a afla cauzele care l-au determinat pe băiatul său să facă aceste lucruri. Din nefericire, tatăl elevului nu a putut veni în ţară.

POINT OF VIEW OF THE COUNSELLOR IN THE SCHOOL:

Consilierul şcolar a participat activ la soluţionarea acestui caz. În urma şedinţelor de consiliere la care au participat toţi elevii clasei, el a observat că atât victemele, cât şi ceilalţi colegi recunosc greu ce s-a întâmplat deoarece au fost ameninţaţi de către elevul agresor şi se tem în continuare de el. Agresorul este un copil inteligent care face aceste gesturi necugetate din teribilism. Elevul simte acut lipsa tatălui plecat în străinătate, mama îşi pierde din autoritate, iar el încearcă să atragă atenţia colegilor şi a profesorilor asupra sa.

POINT OF VIEW OF POLICY MAKERS:

Acest conflict nu a fost mediatizat pentru a nu fi luat drept etalon de către unii elevi din alte şcoli.
Consiliul Reprezentativ al Părinţilor a ajutat la soluţionarea conflictului.
S-a organizat activitatea: Prevenirea delicvenţei juvenile la care a participat un reprezentant al Poliţiei de proximitate şi Consiliul elevilor. A fost dezbătut acest caz, s-au distribuit materiale informative, s-a urmărit un film şi prezentări în power-point cu mesaj antiviolenţă.

CONCLUSIVE DEDUCTIONS:

În şcoală nu se înregistrează anual multe cazuri de violenţă. Atât profesorii diriginţi cât şi consilierul şcolar canalizează constructiv energia elevilor prin implicarea acestora în numeroase activităţi extraşcolare. În cazul în care se întâmplă astfel de evenimente neplăcute, directorii şi profesorii încearcă să găsească soluţiile optime pentru a aplana conflictul!

Comments about this Case Study


I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it