Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Case Studies > Document

Case Studies

TITLE OF THE CASE STUDIES:

Violența pe internet

SCENARIOS OF BULLYING EVENT::
  • Direct bullying
CAUSES OF BULLYING EVENT::
  • Non-especific
FACTUAL DESCRIPTION OF THE BULLYING EVENT:

Agresiunea școlară prezentată în acest studiu de caz a avut loc pe internet între două adolescente, cu vârsta de aprozimativ 12 ani. Protagonistele au fost două fete înscrise în clasa a 5-a .Cele două adolescente au fost colege timp de doi ani în clasele primare. Deși școala a descurajat tot timpul acest timp de agresiune școlară între elevi, cele două fete provin din medii sociale diferite, iar o parte din copiii aveau tot timpul tendința de a se purta diferit cu colegii proveniți din familii mai sărace.
Un an după terminarea claselor primare, cele două fete au ținut legătura prin internet. Una dintre ele a trimis unei profesoare de la scoala primară un email care conținea un fragment dintr-o conversație online. În acest fragment una dintre fete, o abuza verbal pe cealaltă fată pe baza diferențelor sociale dintre ele. Victima a decis să trimită acest fragment din conversație profesoarei pentru a îi arăta adevăratul caracter al colegei.

RESPONSE IMPLEMENTED:

Deși educatorii din clasele primare nu mai țineau legătura cu foștii elevi , au încercat să le contacteze pe cele două fete. Fata care fusese abuzată verbal a venit la scoală pentru a discuta cele întâmplate. În urma acestei vizite, s-a discutat despre impactul ce îl poate avea un astfel ce incident asupra tinerei. De asemenea s-au discutat implicațiile abuzului verbal direct asupra fetei care a raportat faptul. Mama acesteia a participat la discuții pentru a ghida profesorii și reprezentanții școlii spre o soluție justă în acest caz. Ea a fost informată și de comportamentul/situația celeilalte fete implicate. Scopul acestor întâlniri a fost de a identifica sursa atitudinii aggressive și a violenței care a marcat relația celor două fete. De asemenea, profesorii nu au dorit ca cele două fete să devină din nou prietene ,ci să devină capabile de a înțeleage că diferențele dintre ele nu ar trebui să fie o sursă de conflict. Dacă cele două fete nu mai doresc să fie prietene, acest lucru nu trebuie sa evolueze intr-un dezacord continuu şi, astfel, să producă un comportament violent

IMPACT OF THE BULLYING ACTION:

Acest tip de agresiune este des întâlnită pe internet, deoarece profesorii și adulții nu sunt mereu prezenți pentru a putea supraveghea discuțiile între copii.O altă cauză este lipsa unor măsuri online protective care ar modera interacțiunile între userii ( mai ales cei foarte tineri) de pe internet. Ca urmare a acestui incident, părinții copiilor care studiau la fosta școală primară a celor două fete au fost informați cu privire la pericolele la care tinerii pot fi expuși o dată ce sunt online fără supravegherea unui adult.

Cele două fete au participat la o serie de discuții pe tema tipurilor de relații și interacțiuni care există între colegi.

POINT OF VIEW OF VICTIM:

Victima acestui eveniment a fost profund influenţată de diferenţele financiare dintre ea şi majoritatea colegilor ei. Acest lucru a făcut-o să spună poveşti fictive despre ea şi familia ei pentru a depăşi decalajul ce o separa de restul clasei.

Ea a informat profesorii nu pentru a cere ajutor în sensul unei acţiuni concrete. Ea a vrut să își facă cunoscută situaţia şi să obțină sprijinul cuiva din acest punct de vedere. Ea nu a vrut ca colega sa să fie pedepsită.

Mai mult decât atât, ea a trecut recent printr-o situaţie familială dificilă şi a simţit nevoia de a avea sprijinul mai multor persoane, nu numai al mamei, care trecea la mometul respectiv printr-un divorţ şi, prin urmare, trebuie să fi fost considerată de către copil, mai puțin puternică.
Fata se afla la acel moment într-un mediu nou, diferit - gimnaziul – cu care nu se obişnuise încă şi, prin urmare, ea a cerut ajutorul oamenilor pe care îi cunoștea de mai mult timp - educatorii din şcoală primară.

POINT OF VIEW OF BULLYING STUDENT(S):

Fata care a iniţiat agresiunea pe internet a fost, de asemenea, un caz special: ea a fost în clasa primară cu fata pe care a abuzat-o verbal numai doi ani. Înainte, ea trăise în străinătate. O dată ce a ajuns în şcoala primară din România a fost considerată ca "specială, populară", din cauza trecutului petrecut în străinătate. Acest lucru a influențat comportamentul său față de ceilalți colegi din clasă. După ce a avut sentimentul că a fost aceptată în clasă, s-a folosit de acestă situație pentru a își “solidifica poziția” prin agresarea celorlalți, ca în cazul de față.Deși a participat la discuțiile organizate de școala primară, nu a părut a fi afectată de răul cauzat și nici nu a demostrat o dorință de a-și schimba atitudinea sau de a-și îmbunătății relația cu fosta colegă.Acest lucru se datorează modului de creștere și valorilor familiale la care a fost expusă.

POINT OF VIEW OF OTHER STUDENTS:

Nu au fost și alți elevi implicați, deoarece discuția a avut loc pe internet între cele două fete.

POINT OF VIEW OF TEACHERS:

Profesorii au devenit conştienţi de situaţie fiind informați de către una dintre fete implicate în cazul agresiunii. Ei au discutat incidentul în şedinţa instituţională şi au planificat o abordare la cazul agresiunii. Ei au implicat, de asemenea, cei doi elevi şi părinţii -însă doar un părinte a acceptat să ia parte la discuţii. Acţiunile profesorilor au fost limitate ca urmare a faptului că cele două eleve nu mai studiau în aceeaşi şcoală, și nici nu studiau în aceeaşi şcoală secundară. Ei au iniţiat discuţii şi întâlniri cu studenţii şi membrii personalului calificat pentru acest tip de evenimente.

POINT OF VIEW OF SCHOOL DIRECTORS:

Directoarea şcolii a fost informată de această situaţie și cu privire la acţiunile viitoare care urmează să fie luate de către şcoală în cadrul reuniunii părinţi. Ea a avut un rol activ în colectarea de informaţii cu privire la hărţuirea online, prezentându-l şi părinţilor în cadrul şedinţele.

POINT OF VIEW OF THE PARENTS OF THE PUPILS INVOLVED:

Numai mama fetei agresate a participat la discuţii şi a menţinut o comunicare permanentă cu reprezentanţii şcolii pentru a discuta despre colaborarea fiicei sale şi despre relaţiile cu alţi elevi. Ea a fost deschisă pentru comunicare şi a participat în orientarea personalului de specialitate cu privire la comportamentul fiicei sale şi de reprezentarea sa.

POINT OF VIEW OF THE COUNSELLOR IN THE SCHOOL:

Consilierul şcolar a fost implicat în toate întâlnirile în acest caz special de agresiune online şi a fost, de asemenea, implicat în pregătirea şi prezentarea problemei generale părinţilor în timpul şedinţelor. Ea a discutat cu cele două fete şi cu profesorii lor şi,bazându-se pe aceste date a oferit sugestii fetelor şi părinților care au participat la discuţii.

POINT OF VIEW OF POLICY MAKERS:

Nu au fost implicați.

CONCLUSIVE DEDUCTIONS:

Agresiunea online poate fi deosebit de periculoasă mai ales pentru tineri. Majoritatea parintilor nu sunt încă conștienți de pericolele instrumentelor de socializare online, şi nu le iau în considerare atunci când monitorizează activităţile copiilor lor.
Ca urmare a acestui eveniment reprezentanţii şcolii primare au devenit mult mai mai bine informați cu privire la cauzele agresiunii online, şi au pregătit, de asemenea, o campanie de informare şi de orientare a părinţilor în activităţile de monitorizare online ale copiilor lor, astfel încât să prevină acest tip de incidente.

Comments about this Case Study


I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it