Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Case Studies > Document

Case Studies

TITLE OF THE CASE STUDIES:

Tulburari de comportament la un elev de scoala primara

SCENARIOS OF BULLYING EVENT::
  • Direct bullying
CAUSES OF BULLYING EVENT::
  • Non-especific
FACTUAL DESCRIPTION OF THE BULLYING EVENT:

Conflictul a inceput in timpul activitatilor facultative, de dupa orele de curs. Au fost implicati elevi din clase diferite (fete din cl. a III-a si baiatul din cl. a IV-a)
S-au manifestat atat violente verbale cat si fizice.
Perioada manifestarii episoadelor de violenta a fost in sem.I, an scolar 2011-2012.

RESPONSE IMPLEMENTED:

Evenimentul care a dus la aflarea seriei de agresiuni a avut loc in luna decembrie 2011, cand una din eleve a spus parintilor ca a fost agresata fizic si verbal de baiatul de cl.a IV-a, iar incidentul nu a fost singurul produs.
Tatal fetei a trimis imediat un email invatatoarei si grupului de parinti al clasei, in care informa asupra incidentului si cerea luarea imediata a unor masuri de stopare a acestui fel de comportament. Mesajul scris pe email a fost insotit si de un mesaj pe telefon, pentru invatator, prin care instiinta despre demersul folosit.
Invatatorul clasei informeaza imediat directorul scolii si impreuna decid sa raspunda imediat parintilor ca au luat la cunostinta despre situatia creata si vor analiza situatia in cel mai scurt timp si vor reveni cu lamuriri.
Echipa formata din director si invatator aduna informatii despre incident de la profesorul care preda facultativul de “Arta fotografica”, de la elevele de cl. a III-a si de la elevul autor al agresiunii.
Fiecare din parti vine cu varianta proprie.
Profesorul observase frecventele tachinari dintre fete si baiatul de cl. a IV-a, primele incercand sa-i atraga atentia prin diverse forme specifice varstei, iar cel din urma raspunzand prin imbranceli sau cuvinte care nu erau indecente, ci doar mici rautati. Toate acestea n-au ingrijorat foarte mult profesorul, care le-a incadrat in normalitate unui grup neomogen, creat pentru o activitate putin mai neriguroasa, decat cea din orele de curs.
Fetele din cl. a III-a spun ca baiatul le-a necajit la inceput, apoi le-a adus injurii si chiar le-a lovit. Toate acestea s-au intamplat inainte sau dupa activitate, in absenta profesoarei. Ele recunosc faptul ca nu au informat pe nimeni asupra acestui fapt, planuind sa se descurce singure.
Baiatul sustine ca ele erau mai multe si ca aruncau cu cate ceva in el (hartie, creioane), gesturi care-l enervau si ca raspundea doar la provocarile lor, nepermitand sa fie jignit.
Echipa care se intruneste de obicei in situatii speciale (cadrul didactic, directorul scolii, psihologul si reprezentantul fundatiei) concluzioneaza:
• Elevul vine in scoala noastra in cl. a II-a, de la alta scoala, unde avusese probleme de acomodare la grupul clasa, parintii spunand ca nu a fost sprijinit suficient.
• Invatatoarea de la cl. a IV-a si profesorii de la clasa au remarcat tendinta elevului de a fi agresiv fizic si verbal, undeva la limita normalitatii varstei.
• Fetele de cl. a III-a au provocat elevul, el fiind singurul baiat mai mare din grupul activitatii facultative, drept pentru care n-au semnalat comportamentul sau din ce in ce mai agresiv.
Elevul a agresat fizic si verbal nu numai fetele din cl. a III-a, dar si pe alti elevi din clase diferite, drept pentru care se face principalul vinovat.
Masuri:
• Invitarea parintilor elevului la scoala.
• Luarea masurilor corective necesare.
• Comunicarea tuturor factorilor implicati asupra masurilor luate.

IMPACT OF THE BULLYING ACTION:

Impactul intregii situatii conflictuale a fost major asupra tuturor factorilor implicati.
Institutional, scoala sprijina elevii in integrarea cat mai buna in colectiv, iar elevul in cauza, fusese ajutat de la venirea in cl. a II-a, sa simta apartenenta fata de nucleul clasei. Situatia familiala i se schimba prin separarea parintilor, ambele parti intrand in atentia psihologului, care mediaza relatia elevului cu fiecare din parinti.
Toti acesti factori creaza premizele unui atasament institutional fata de elev.
Acesta locuieste cu mama, iar ocazional merge la tatal sau. Parintii ii sunt alaturi impreuna la sedinte, serbari.
Conflictele interioare, frustarile cresc si incep sa schimbe comportamentul in timp al elevului, care devine un fel de „vedeta”, atrage atentia adultilor si copiilor cu diverse manifestari, la inceput nevinovate, apoi din ce in ce mai nepotrivite.
Actul didactic se perturba sau se intrerupe, colegii iau atitudine si sunt deranjati, el se izoleaza sau incearca sa-si gaseasca un loc de lider intr-o alta clasa.
Dezvoltarea sa fizica precoce vine in sprijinul incercarii sale de a domina si ii intareste puterea de a agresa , in special verbal, fara a indrazni nimeni sa-l contracareze.
Pozitia luata de parintii fetitei agresate pare a deschide toata aceasta situatie cumva existenta, cumva tolerata si parand ca era tinuta sub control.
O radiografie lucida arata ca este de fapt punctul culminant al unei situatii grave, care necesita masuri urgente, radicale, realiste.

POINT OF VIEW OF VICTIM:

Sa ai 9, 10 ani, precum victimele acestui incident, m-as fi simtit in nesiguranta si in fata unei situatii poate fara precedent.
Daca primele tachinari verbale au fost cumva acceptate, agresiunea fizica a dus la un sentiment de teama si a urmat marturisirea catre parinti ca protectie imediata.

POINT OF VIEW OF BULLYING STUDENT(S):

Elevul agresor a simtit furie fata de coalitia creata de fete, nemaiputand sa discearna diferenta de gen si faptul ca pot aparea consecinte ale faptei sale.
S-a simtit amenintat, frustrat, pe fondul intregii sale nemultumiri existentiale.

POINT OF VIEW OF OTHER STUDENTS:

Ceilalti participanti la intreaga situatie creata au fost uimiti si speriati, mai ales ca sunt in clase mai mici, dar pot percepe si ca un model coercitiv fata de colegele lor (pentru baieti) si unul de intimidare (pentru fete).

POINT OF VIEW OF TEACHERS:

Cadrele didactice de la clasa au inteles ca tolerarea unor semne de violenta poate duce la astfel de evenimente, astfel ca, anuntarea mai timpurie a unor asemenea tendinte ar fi fost poate benefica sau chiar ar fi impiedicat evenimentul.
Profesoara care avea facultativul a regretat ca nu s-a sfatuit cu un cadru didactic cu mai multa experienta, limitandu-se a tempera tendintele vizibile izbucnirii unui conflict.

POINT OF VIEW OF SCHOOL DIRECTORS:

Directorii au mediat comunicarea parintilor cu psihologul, elevul, dar n-au analizat evolutia ascendenta a starii de conflict interior a copilului, sau l-au inteles prea mult pe elev, fara a face o radiografie a influientei acestuia asupra colegilor sai.

POINT OF VIEW OF THE PARENTS OF THE PUPILS INVOLVED:

Parintii elevului au fost instiintati imediat dupa analiza factorilor implicati.
Punctul lor de vedere a fost initial diferit de al institutiei scolare pentru ca ei aveau doar informatiile furnizate de propriul copil.
La intilnirea parintilor cu invatatoarea clasei, psihologul, directorul si elevul in cauza, au inteles ca exista neconcordante prin omiterea unor informatii importante.
Mama si tata au puncte de vedere diferite asupra intregii situatii. Mama crede ca elevul este victima unei conspiratii pentru ca acesta sa fie inlaturat din scoala (colegi, parintii lor, institutie).
Tatal intelege gravitatea situatiei prezente si mai ales a celei viitoare, in cazul in care evolutia starii agresive va continua.
Ambii accepta luarea unor masuri imediate, incepand cu informarea oricarei tendinte agresive si mergand pana la exmatricularea pe o perioada de comun acord stabilita, a elevului.

POINT OF VIEW OF THE COUNSELLOR IN THE SCHOOL:

Consilierul scolar este implicat in toate demersurile facute de la venirea elevului in scoala, pana la declansarea conflictului.
Alaturi de ceilalti factori decizionali, se implica in consilierea de grup si individuala a elevului.
Sesizeaza faptul ca, la intalnirea elevului cu parintii si cu reprezentantii scolii, acesta parea fericit ca-si vede parintii impreuna, dincolo de situatia in care era pus sa-si spuna opinia fata de cele intamplate.

POINT OF VIEW OF POLICY MAKERS:

Ca reprezentanti ai comunitatii, Consiliul Reprezentativ al Parintilor sprijina activitatile de marketing educational si decid impreuna cu institutia oferta educationala, precum si respectarea Regulamentului de ordine interioara. Prin consultarea acestora se decide introducerea unui set de masuri care sa vizeze buna functionare a institutiei si respectarea unui comportament adecvat al elevilor in scoala.

CONCLUSIVE DEDUCTIONS:

Studiul de caz, mai sus analizat, scoate in evidenta slabiciunea institutiei fata de problemele personale ale elevilor si lipsa unui plan concret de masuri coercitive care sa sprijine marea majoritate a elevilor.
Consiliul de Administratie are in vedere identificarea unor masuri acceptate si asumate de elevi, parinti, cadre didactice, care sa fie aplicate riguros in situatii de criza.

Comments about this Case Study


I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it