Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Ο σχολικός εκφοβισμός από την οπτική των μαθητών: Το προφίλ των θυμάτων κ

NAME OF AUTHOR(S):

Βασιλική Καλάτη, Αναστασία Ψάλτη, Βασιλική Δεληγιάννη - Κουϊμτζή

NAME OF PUBLISHER:

Inter-Disciplinary Press (Critical Issues), Οξφόρδη, Ην. Βασίλειο

LANGUAGE OF DOCUMENT:

English

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Ηλικία, Φύλο, Ακαδημαϊκές επιδόσεις, Θυματοποίηση

DOCUMENT TYPOLOGY:

Research

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Teachers, Researchers, Young People.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Το άρθρο αναφέρεται σε μία μεγάλης κλίμακας εργασία η οποία είχε ως στόχο να μελετήσει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης. Στη μελέτη συμμετείχαν 214 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-12 και 15-16 χρόνων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πιο συνηθισμένη μορφή σχολικού εκφοβισμού στα δημοτικά σχολεία είναι ο λεκτικός εκφοβισμός και η διάδοση φημών, ενώ στα γυμνάσια και λύκεια είναι ο εκφοβισμός που ασκείται λόγω της κοινωνικής και εθνικής προέλευσης του θύματος. Ο εκφοβισμός στο σχολείο φαίνεται ότι συνδέεται με την επίδειξη δύναμης, τις χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και την προκλητική συμπεριφορά. Η θυματοποίηση είναι στενά συνδεδεμένη με τη γυναικεία ταυτότητα, τις υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και την διαφορετική καταγωγή.
Σχετικά με τις αντιδράσεις των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού, οι πιο πολλοί μαθητές αποφεύγουν να συζητήσουν το πρόβλημά τους με άλλους (και κυρίως με τους καθηγητές τους), κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Τα θύματα δηλώνουν ότι συνήθως αναφέρουν το πρόβλημα σε φίλους τους. Αυτή είναι μία σημαντική διάσταση του φαινομένου και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό μελλοντικών παρεμβάσεων.
Η ανάγκη εφαρμογής παρεμβατικών προγραμμάτων τονίζεται στο παρόν άρθρο και αυτό πρέπει να γίνει μέσω της ευαισθητοποίησης των γονιών και των καθηγητών και μέσω της ενστάλαξης στους μαθητές των απαραίτητων εφοδίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Η παρούσα – μεγάλης κλίμακας- εργασία επιχειρεί να διερευνήσει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μέσα από τις εμπειρίες των ίδιων των παιδιών. Δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη συχνότητα και τις μορφές που μπορεί να λάβει, τα χαρακτηριστικά του, το προφίλ των θυμάτων και των δραστών και τις αντιδράσεις των θυμάτων.
Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο εκφοβισμός είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο στα ελληνικά σχολεία. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές και συχνότητα ανάλογα την ηλικία, το φύλο και την καταγωγή.
Πιο συγκεκριμένα, ο σχολικός εκφοβισμός σχετίζεται περισσότερο με τα αγόρια, τις χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και την προκλητική συμπεριφορά, ενώ η θυματοποίηση με τα κορίτσια, τις υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη διαφορετική εθνικότητα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση των καθηγητών και των γονιών.
Τα παραπάνω ευρήματα δίνουν μία ικανοποιητική αναλογία των χαρακτηριστικών του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα και επίσης βοηθούν στο να εφαρμοστούν οι κατάλληλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it