Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Η σχέση ανάμεσα στο σχολικό κλίμα και την επικράτηση συμπεριφορών σχολι

NAME OF AUTHOR(S):

Θ. Γιοβαζολιάς, Η. Κουρκούτας, Ευ. Μητσοπούλου,
Μ. Γεωργιάδη

NAME OF PUBLISHER:

Procedia: Social and Behavioral Sciences

LANGUAGE OF DOCUMENT:

English

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολικός εκφοβισμός, Σχολικό κλίμα, Παράγοντες κινδύνου, Συμβουλευτική, Συμπεριληπτική εκπαίδευση

DOCUMENT TYPOLOGY:

Research

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Policy Makers, Teachers, School Directors.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην πιθανή σχέση ανάμεσα στο σχολικό κλίμα και σε συμπεριφορές σχολικού εκφοβισμού σε ένα δείγμα 369 μαθητών (183 από αυτά είναι αγόρια και 189 κορίτσια) δημοτικών σχολείων με μέσο όρο ηλικίας τα 11,34 χρόνια. Για το σκοπό αυτό συμπληρώθηκαν από τους μαθητές 3 ερωτηματολόγια: ερωτηματολόγιο για τη σχέση των παιδιών μεταξύ τους, ένα για το σχολικό κλίμα και ένα τρίτο για τις παραβατικές συμπεριφορές που πιθανόν να οδηγούν σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Από την ανάλυση των απαντήσεων προέκυψε ότι αυτοί που ανήκουν και στις 2 ομάδες (θύτες/θύματα)έχουν μία πιο αρνητική στάση προς το σχολικό περιβάλλον σε σχέση με αυτούς που ανήκουν είτε στη μία ομάδα (των θυτών) είτε στην άλλη (των θυμάτων). Επιπροσθέτως, υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στον σχολικό εκφοβισμό και σε παραβατικές (πλην του εκφοβισμού) πράξεις. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνει την αρχική υπόθεση των συγγραφέων αλλά και τις προηγούμενες μελέτες για το θέμα, ότι ο εκφοβισμός, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το κάπνισμα, η οπλοκατοχή και ο αυτοκτονικός ιδεασμός, έχουν όλα κοινή βάση. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι το σχολικό κλίμα είναι πολύ σημαντικό σε ό, τι αφορά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας τονίζουν το πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση σε επίπεδο σχολείου για την καταπολέμηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Σε πρώτη φάση είναι σημαντικό να γίνουν δύο βήματα για την αλλαγή του σχολικού κλίματος. Κατ’ αρχάς, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κατανοήσουν τη δυναμική αυτού του φαινομένου και τον αντίκτυπο που έχει στους μαθητές. Δεύτερον, είναι απαραίτητη μία εκτενής μελέτη για το μέγεθος και τη φύση του φαινομένου. Στη συνέχεια πρέπει να γίνουν επιμέρους προσπάθειες για την αλλαγή του σχολικού κλίματος και αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν εκλείψει το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στα ελληνικά σχολεία και καταστεί σαφές στους θύτες ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο των μελών του σχολείου.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Αρχικά οι συγγραφείς κάνουν μία εισαγωγή στο θέμα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει την ένταση του φαινομένου σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα σε 40 χώρες που έχουν μελετηθεί, σε ό, τι αφορά το ποσοστό μαθητών οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού είτε ως θύματα είτε ως θύτες και συνεπώς οι συγγραφείς έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να ασχοληθούν με τη διερεύνηση αυτού του θέματος. Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό να εξακριβώσει και να αξιολογήσει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τη σχέση του με το σχολικό κλίμα και με τις υπόλοιπες παραβατικές συμπεριφορές που εμφανίζονται στους κόλπους του σχολείου. Η σύνθεση του πληθυσμού στις σχολικές τάξεις έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία 15 χρόνια καθώς η εισροή μεταναστών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στις σχολικές τάξεις έχουν ως αποτέλεσμα τη συνακόλουθη αλλαγή στο σχολικό κλίμα.
Το δείγμα των 369 μαθητών είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό καθώς αποτελείται από μαθητές που φοιτούν σε διάφορες περιοχές του αστικού ιστού της Αθήνας και έτσι αντικατοπτρίζονται οι όποιες κοινωνικο-οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης τριών ερωτηματολογίων από τους μαθητές (ένα για τη σχέση των παιδιών μεταξύ τους, ένα για το σχολικό κλίμα και ένα τρίτο για τις παραβατικές συμπεριφορές που πιθανόν να οδηγούν σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού),οι μελετητές χρησιμοποίησαν λεπτομερή μεθοδολογικά εργαλεία για την ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεση ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι υπαρκτό στην Ελλάδα και ότι είναι επιβεβλημένο να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι δεδομένου ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο και πολύ-δυναμικό φαινόμενο, πρέπει τότε να επιχειρηθεί μία ολιστική και συστημική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι το φαινόμενο αυτό άπτεται των διαφόρων εκφάνσεων της κοινωνίας και συνεπώς οι όποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση του πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο το σχολείο αλλά όλους τους φορείς και τις ομάδες που με έμμεσα ή άμεσα επηρεάζουν το σχολικό κλίμα.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it