Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Σχολικός Εκφοβισμός

NAME OF AUTHOR(S):

Πρεκατέ Β.

NAME OF PUBLISHER:

Μέντορας

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολικός εκφοβισμός, βία, θύμα

DOCUMENT TYPOLOGY:

Φυλλάδιο

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Teachers, Young People.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Το παρόν αποτελεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για το Σχολικό Εκφοβισμό που έχει ώς σκοπό την ενημέρωση τόσο εκπαιδευτικών και μαθητών, όσο και κάθε ενδιαφερόμενου. Ξεκινάει με ένα σύντομο ορισμό του σχολικού εκφοβισμού και συνεχίζει με τις μορφές που μπορεί να εμφανιστεί (σωματική βία, συναισθηματική, λεκτική, σεξουαλική, ηλεκτρονική). Στη συνέχεια, αναφέρει τα σημάδια και τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού στα θύματα, με σύντομες προτάσεις και πρακτικές, αναφερόμενο περισσότερο στη συμπεριφορά των θυμάτων. Ακόμα, δίνει συμβουλές στα παιδιά θύματα για το πως να αντιμετωπίσουν τους θύτες και πως πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντί τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τα εμψυχώσει. Επιπλέον, δίνει συμβουλές σε γονείς μαθητών - θυμάτων, για το πως να συμπεριφέρονται στα παιδιά τους, πως να παρατηρούν πιθανά σημάδια σχολικού εκφοβισμού, πως να τονώνουν την αυτοπεποίθησή του, σε ποιους πρέπει να απευθύνται (καθηγητές, διευθυντή σχολείου, άλλους γονείς, ψυχολόγο, κλπ.). Ακόμα, στο φυλλάδια αυτό προτείνονται συμβουλές και προς τους γονείς των μαθητών – θυτών, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν σταθερά όρια και ποινές με συνέπεια στα παιδιά τους, να συζητάνε με το παιδί τους για το θέμα αυτο, να τον ενθαρρύνουν ώστε να επιδεικνύει συνεργατικές και φιλικές συμπεριφορές προς τα άλλα παιδιά, να του αναθέτουν πρωτοβουλίες, κλπ. Τέλος, το φυλλάδιο δίνει συμβουλές προς τους καθηγητές, αρχικά όσον αφορά την πρόληψη του φαινομένου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας μεταξύ των παιδιών, ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, δέσμευση ότι θα αναφέρουν οι μαθητές περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που βλέπουν, κλπ. Ακόμα, δίνει συμβουλές αντιμετώπισης του φαινομένου αφού διαπιστωθεί (συζήτηση με θύμα και θύτη, επιβολή ποινής στον εκοφοβιστή, κλπ).

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Το φυλλάδιο αυτό επιλέχτηκε, καθώς αποτελεί ένα από τα λίγα ενημερωτικά φυλλάδια για το σχολικό εκφοβισμό, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το οποίο μπορεί να αποσταλεί σε όποιον ζητηθεί (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, κλπ). Είναι άμεσο, καθώς επικεντρώνεται σε πρακτικά ζητήματα (όπως οι συμπεριφορές των θυμάτων και των θυτών), δίνοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την αναγνώριση του φαινομένου. Είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, και δίνει συμβουλές στα παιδιά θύματα χρησιμοποιώντας το δεύτερο ενικό, ώστε να είναι άμεσο και αποτελεσματικό. Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο που συναντάμε στο συγκεκριμένο φυλλάδιο είναι οι συμβουλές που δίνονται προς τους γονείς των παιδιών θυτών. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κείμενα που αφορούν το σχολικό εκφοβισμό και αγγίζουν το θέμα της αντιμετώπισης από πλευράς των γονέων των θυτών και είναι πολύ σημαντικό καθώς η οικογένεια παίζει καθοριστικό παράγοντα και θα μπορούσε με την κατάλληλη στήριξη να ανατρέψει συμπεριφορές.
Με λίγα λόγια, το φυλλάδιο αυτό καλύπτει τα κυριότερα σημεία που αφορούν το σχολικό εκφοβισμό καθώς, περιέχει ένα σύντομο ορισμό του σχολικού εκφοβισμού και τις μορφές που μπορεί να εμφανιστεί (σωματική βία, συναισθηματική, λεκτική, σεξουαλική, ηλεκτρονική), τα σημάδια και τις συνέπειές του στα θύματα. Ακόμα, δίνει συμβουλές στα παιδιά θύματα για το πως να αντιμετωπίσουν τους θύτες και πως πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντί τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τα εμψυχώσει και επιπλέον, δίνει συμβουλές σε γονείς μαθητών θυμάτων, σε γονείς μαθητών θυτών και σε εκπαιδευτικούς.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it