Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Violența în școli, greu de stopat

NAME OF AUTHOR(S):

Roxana Neagu, Sinziana Filimon

NAME OF PUBLISHER:

Deșteptarea

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Romanian

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Romanian

KEYWORDS:

Violența în școli

DOCUMENT TYPOLOGY:

Web Article

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Policy Makers, Teachers, Researchers, Young People, School Directors.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

În școlile din județul Bacău 7 din 10 elevi se tem de colegii lor. Mai mult decât atât, altercațiile și bătăile fac ca cei mai mulți elevi să meargă cu teamă la ore. În primele 10 luni ale anului 2010, în incinta și în apropierea unităților școlare, au fost sesizate 49 de infracțiuni de violență școlară. Cele mai multe astfel de sesizări au fost înregistrate în mediul urban (75%). Pentru a combate și preveni cele mai mari probleme din majoritatea școlilor și liceelor, respectiv absenteismul școlar și delicvența juvenilă, polițiștii băcăuani au desfășurat, în sistem integrat, 447 de acțiuni, la care se mai adaugă și 1090 de verificări la unitățile economice din aproprierea școlilor. În urma activităților desfășurate de oamenii legii au depistat 668 de elevi chiulangii. În același timp au fost sancționați și vânzătorii din birturi, care ofereau spre comercializare elevilor atât băuturi alcoolice cât și țigări. Cel mai recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) situează școlile din România pe locul doi în lume, într-un clasament ce cuprinde 37 de țări, în ceea ce privește percepția violenței. În finalul articolului este prezentat ca exemplu cazul elevului Alexandru D. care a fost implicat într-un scandal de proporții în luna noiembrie a anului 2010.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Articolul de față prezintă foarte clar situația actuală de la nivelul anului 2010 din județul Bacău. Alături de comentariile autorilor sunt introduse referiri la studiul Organizației Mondiale a Sănătății și date oferite de reprezentanții poliției. Pentru a-și susține declarațiile, reprezentanții poliției vin cu date statistice clare care să evidențieze fenomenul violenței școlare. Un plus de realiatate este oferit de exemplul practic adus în discuție, cel al elevului Alexandru D., din clasa a XII-a al Colegiului Național „Gh. Vrânceanu”. Situația acestuia este una edificatoare pentru fenomenul violenței din școli. Adițional, în finalul articolului găsim și părerea doamnei Lucica Dandu, psiholog, inspector de specialitate învățământ special și consilier psihopedagogic cu privire la cauzele care duc la manifestarea unor astfel de comportamente. Printre cauze sunt scoase în evidență atitudinea părinților și slaba implicare a profesorilor.
Valoarea acestui articol este dată de datele statistice furnizate de poliție cât și de părerea specialistului cu privire la cauzele care duc la manifestarea unor astfel de comportamente violente în școlile românești.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

EuroEd Foundation

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it