Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

ΤΟ ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ένα αντιεκφοβιστικό παραμύθι της Ε’ τάξης

NAME OF AUTHOR(S):

Μαθητές Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δρομολαξιάς

NAME OF PUBLISHER:

Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Εκφοβισμός, παραμύθι, βία

DOCUMENT TYPOLOGY:

παραμύθι

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

μαθητές.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Το κείμενο αυτό αποτελεί ένα παραμύθι που δημιουργήθηκε από μαθητές ‘Ε τάξης Δημοτικού Σχολείου. Πρόκειται για ένα παραμύθι σχετικό με τον εκφοβισμό και ουσιαστικά αναδυκνείει πως αντιλαμβάνονται οι μαθητές τον εκφοβισμό. Έγινε με σκοπό να ευαισθητοποιήσει μαθητές σχειτκά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Είναι ένα σύντομο παραμύθι που δημιουργήθηκε από όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ τάξης, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις (4) ομάδες και έγραψαν ένα κεφάλαιο η κάθε ομάδα. Δείχνει μέσα από τα μάτια των παιδιών, πως αντιλαμβάνονται τον σχολικό εκφοβισμό, παρουσιάζοντας μια φανταστική ιστορία όπου ένα αγορί εκφοβίζεται από μια συμμαθήτριά του. Περιγράφουν, με απλά λόγια, το γενικότερο κλίμα του σχολείου που διαδραματίζεται η ιστορία, το προφίλ του θύματος και του θύτη, τα αποτελέσματα του σχολικού εκφοβισμού πάνω στο θύμα, τη σχολική παρέμβαση του διευθυντή και τέλος τη λύση του προβλήματος. Μέσα σε λίγες σελίδες, και με πολύ απλό τρόπο έχουν αναδείξει τις σημαντικότερες πτυχές του σχολικού εκφοβισμού. Το παραμύθι αυτό απευθύνεται σε μαθητές, οι οποίοι μέσα απο αυτό το παραμύθι αναμένεται να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, να κατανοήσουν το φαινόμενο και τις κύριες πτυχές τους, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει πάνω στην ψυχική υγεία των θυμάτων. Καλούνται επίσης από τους μαθητές- συγγραφείς να μην γίνουν ποτέ εκφοβιστές οι ίδιοι.
Ακόμα και τα ονόματα των ομάδων που χωρίστηκαν οι μαθητές (ειρήνη, αγάπη, σεβασμός και φιλία) φαίνεται να έχουν επιλεχθεί μετά από πολύ σκέψη και προσοχή, καθώς αναδυκνείουν το κλίμα που πρέπει να επικρατεί σε μια σχολική τάξη.
Από την ομαδική εργασία τους και το παραμύθι, οι μαθητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο εκφοβισμός μειώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να μην φοβούνται να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να μάθουν να μιλούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να αισθανθούν ότι έχουν στήριγμα τους γονείς και το σχολείο τους.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Το παραμύθι αυτό αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο κείμενο για το σχολικό εκφοβισμό για μαθητές δημοτικού σχολείου. Το γεγονός ότι έχει γραφτεί το ίδιο από μαθητές, το καθιστά τόσο σημαντικό, καθώς στην ουσία παρουσιάζει πως οι ίδιοι οι μαθητές αντιλαμβάνονται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, έτσι ώστε να είναι προσιτό και κατανοητό ακόμα και σε μαθητές μικρότερης ηλικίας. Περιέχει πολλές ζωγραφιές, από τους ίδιους τους μαθητές, σχετικές με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, κάνοντας το παραμύθι ταυτόχρονα πιο ελκυστικό. Η μικρή του έκταση επίσης δεν κουράζει τους μαθητές, και επιτρέπει σε μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού να το διαβάσουν ακόμα και μόνοι τους. Επίσης, στην πρώτη σελίδα, υπάρχει το μήνυμα του προέδρου της τάξης, το οποίο αναφέρει λίγα λόγια για τον εκφοβισμό, τι είναι, τι μπορεί να προκαλέσει, κλπ. Ακόμα αναφέρει τον τρόπο που εργάστηκαν οι μαθητές, τον διαχωρισμό τους σε τέσσερις ομάδες, και τα συμπεράσματα που έβγαλαν μέσα από αυτήν την εργασία τους. Τέλος, καλέι όλους τους μαθητές να μην γίνουν ποτέ εκφοβιστές.
Στη συνέχεια ξεκινάει η αφήγηση του παραμυθιού, περιγράφοντας το καλό και φιλικό κλίμα που επικρατούσε στο σχολείο, αλλά και την τάξη όπου θα διαδραματιστεί η ιστορία. Στο επόμενο κεφάλαιο περιγράφει το προφίλ του θύματος και του θύτη, του εκφοβιστή δηλαδή. Ακολουθεί η περιγραφή ενός συμβάντος εκφοβισμού και τέλος, παρουσιάζεται ο τρόπος που τελικά επιλύθηκε το πρόβλημα. Σημαντικό είναι το γεγονός, σε αυτό το σημείο, ότι οι μαθητές, για την επίλυση του φαινομένου εμπλέκουν τον δάσκαλο της τάξης, τους ίδιους τους συμμαθητές των παιδιών (του θύτη και τους θύματος), τον διευθυντή του σχολείου, του γονείς του θύτη και την εκκλησία. Εκτός δηλαδή από το στενό οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο, εμπλέκουν και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο (όπως την εκκλησία).

WHERE TO FIND IT:

http://www.ekpaideusi.com/Antiekfobistiko paramuthi 2010.pdf

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it