Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Βία και σχολεία

NAME OF AUTHOR(S):

June Kane

NAME OF PUBLISHER:

Ε.Ε.

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολικός εκφοβισμός, βία, πολιτικές Ε.Ε.

DOCUMENT TYPOLOGY:

Φυλλάδιο

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Teachers, Researchers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

21 - 100 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Το παρόν φυλλάδιο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρόγράμματος Daphne και διατίθεται και σε άλλες γλώσσες της Ε.Ε.
Στην Ευρώπη, αναφέρεται ότι η σωματική βία στο χώρο του σχολείου είναι σε στάσιμη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η «ήπια βία» (αγένεια και λεκτική παρενόχληση, για παράδειγμα) αυξάνεται. Γενικά, αυτή η ήπια βία χαρακτηρίζεται ως «έλλειψη πειθαρχίας», είναι όμως σημαντικό να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα αυτή η ήπια βία μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά και να οδηγήσει σε σοβαρές πράξεις βίας. Στη συνέχεια αναφέρεται στον εκφοβισμό και στις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στα παιδιά, κυρίως ψυχολογικές. Αναφέρει επίσης κάποια στατιστικά στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει σε χώρες της Ε.Ε. για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Συνεχίζει με τη βία μεταξύ συνομηλίκων, η οποία διαφέρει από το σχολικό εκφοβισμό, αφορά συνήθως συμμορίες που μεταφέρουν τη βία από τους δρόμους στο χώρο του σχολείου. Ακόμα γίνεται αναφορά στη βία εναντίον δασκάλων, στη βία από δασκάλους προς μαθητές αλλά και στη βία από τρίτους. Ακολουθεί το κεφάλαιο με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες και όργανα όπου αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο ή πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ που να αφορά τη βία στα σχολεία.
Τέλος, το φυλλάδιο συνεχίζει με τις εμπειρίες από το πρόγραμμα Daphne. Τα έργα στον τομέα της βίας σε σχέση με το σχολείο τα οποία υποστηρίζει το Πρόγραμμα Daphne από το 1997 χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: α) έργα που στοχεύουν στην πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ συνομηλίκων, β) πρωτοβουλίες που χρησιμοποιούν το σχολείο ως χώρο για εκπαίδευση σχετικά με την καταπολέμηση της βίας, γ) έργα που εστιάζουν στην ενίσχυση των δασκάλων και του εκπαιδευτικού προσωπικού ως υπευθύνων για την προστασία των παιδιών και δ) ανάπτυξη μελετών και εργαλείων στον τομέα της σχολικής βίας.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Το παρόν φυλλάδιο επιλλέχτηκε γιατί είναι από τα λίγα φυλλάδια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που μιλάνε για το σχολικό εκφοβισμό. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Daphne, όπου πολλές χώρες της Ε.Ε. συμμετείχαν σε επιμέρους έργα του. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα από τα ελάχιστα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό τη διερεύνηση του φαινομένου της σχολικής βίας και εμπλέκουν ταυτόχρονα πολλές χώρες τις Ε.Ε. Παρουσιάζει κάποια στατιστικά στοιχεία, αλλά και τα επιμέρους έργα που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και το αντικείμενο αυτών.
Τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο ή πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ που να αφορά τη βία στα σχολεία.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κάνει μια προσπάθεια να εφαρμόσει ένα «συμβόλαιο» το οποίο να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Το 2004, παρουσίασε έναν Χάρτη για Δημοκρατικά Σχολεία χωρίς Βία. Ο χάρτης αυτός συντάχθηκε από αντιπροσώπους μαθητών και κατόπιν υιοθετήθηκε μέσω ενός ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος με τη συμμετοχή μαθητών από 82 σχολεία σε 19 χώρες από όλη την Ευρώπη. Ο αρχικός σκοπός του εγχειρήματος ήταν ο χάρτης αυτός να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο διαπραγματεύσεων για κώδικες στα σχολεία όλης της περιοχής.
Έχουν πραγματοποιηθεί πολλά έργα στο πλαίσιο του προγράμματος Daphne, όπου συμμετείχαν πολλές χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα συμμετείχε στο έργο LUCY (2003/166/YC) και στο έργο με θέμα την εκπαίδευση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση που διοργάνωσε η ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, το 2005 (2005-1/040/YC). Ακόμα, συμμετείχε σε ένα έργο του 2004 που διαχειρίστηκε η ομάδα Mannerheim League (FI), κεντρικό αντικείμενο ήταν η ρατσιστική βία και ο εκφοβισμός. Στόχος του έργου ήταν η δημιουργία ενός μοντέλου για μια ευρωπαϊκή διακήρυξη για την ειρήνη στα σχολεία, με υλικό υποστήριξης για τα σχολεία προκειμένου να προωθηθεί η κατανόηση και η ανοχή της διαφορετικότητας (2004-1/068/YC), αλλά και στο έργο «Fair play στο σχολείο, fair play στην κοινωνία» (2005-2/072/YC).

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it