Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Πρόληψη της βίας στα σχολεία: Σύγκριση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα

NAME OF AUTHOR(S):

Κρητικός Αλοΐσιος

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

σχολική βία, πρόληψη, εκφοβισμός, τρόποι αντιμετώπισης.

DOCUMENT TYPOLOGY:

Διπλωματική εργασία

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Researchers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

21 - 100 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Αυτή η μελέτη ερευνά και συγκρίνει το πρόβλημα της βίας στα σχολεία σε τέσσερεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα και αναλύεται σε τι βαθμό και ποιοί τύποι βίαιων περιστατικών διαπράττονται από την μαθητική νεολαία στις παραπάνω χώρες.
Χωρίζεται σε 6 κεφάλαια, από τα οποία το πρώτο αποτελεί την εισαγωγή, στα πλαίσια της οποίας δίνονται οι ορισμοί της «βίας» και της «Πρόληψης», κατόπιν ακολουθούν τα τέσσερα κεφάλαια που αναφέρονται στις υπό εξέταση χώρες, όπου αναλύονται και οι πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και τέλος, ακολουθεί ένα κεφάλαιο με τα συμπεράσματα.
Μερικά από το πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας αυτής ανά χώρα είναι ότι στη Γαλλία η βία στα σχολεία υπήρξε ένα σημαντικό πρόβλημα για τα δέκα τελευταία χρόνια. Οι δημόσιες πολιτικές γυρίζουν ιδιαίτερα προς τις αποκαλούμενες «ζώνες
κινδύνου» όπου γίνεται αισθητή μια ανάγκη για δράση, αποζημιώνοντας τις κοινωνικές δυσκολίες με τα πρόσθετα μέσα διδασκαλίας, προσπαθώντας να φέρουν λύση στο πρόβλημα μέσω μιας πιο στενής συνεργασίας με την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στην Ισπανία, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δραστηριότητα από πλευράς της κυβέρνησης που να κατευθύνεται στην αποτροπή της σχολικής βίας. Αντιθέτως η εθνική πολιτική εστιάζεται σε γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να υιοθετεί μια αυστηρή και κατασταλτική περισσότερο, παρά προληπτική πολιτική για το πρόβλημα της βίας στα σχολεία και του γενικότερου εκφοβισμού. Έμφαση δίνεται πρωτίστως στην εξασφάλιση της πειθαρχίας των μαθητών και την αποδοχή από μέρους τους, των κανόνων της σχολικής τάξης και του εκπαιδευτικού συστήματος. Στην Ελλάδα επίσης δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική για την πρόληψη της βίας στα σχολεία. Εξετάζοντας τα ευρήματα από τις έρευνες που έχουν γίνει τόσο στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και σε αυτά της δευτεροβάθμιας, παρατηρείται σαφώς μια διαφοροποίηση των φύλων, με περισσότερο τα αγόρια να συμμετέχουν σε βίαια περιστατικά σε σχέση με τα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες. Υπάρχει επίσης μια ευδιάκριτη ηλικιακή τάση, με τους νεώτερους μαθητές να δοκιμάζουν περισσότερη βία από τους μεγαλύτερους.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Το παρόν κείμενο επιλέχτηκε γιατί αποτελεί διπλωματική διατριβή στα πλαίσια του μεταπτυχιακού «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπιση της», που σχετίζεται άμεσα με το υπό διερεύνηση θέμα.
Αυτή η μελέτη ερευνά και συγκρίνει το πρόβλημα της βίας στα σχολεία σε τέσσερεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Η επιλογή της ανάλυσης του θέματος αυτού στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης δεν είναι τυχαία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο λήψης αποφάσεων, από το οποίο προκύπτουν και σε ένα μεγάλο βαθμό καθορίζονται οι εθνικές πολιτικές των χωρών μελών. Πόσο μάλλον σήμερα, που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διευρύνει τις δραστηριότητες της πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, και σε ζητήματα που αφορούν την γενικότερη κοινωνικοπολιτισμική ανάπτυξη και την καθημερινή ζωή των πολιτών της (ποιότητα, ασφάλεια, περιβάλλον κ.ά.). Επομένως, στον ευρύτερο τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων πολυσύνθετων κοινωνικών προβλημάτων, ή και φαινομένων που παρατηρούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, χαράσσονται και υλοποιούνται πολιτικές οι οποίες υιοθετούνται σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών.
Στην παρούσα διατριβή αναλύεται σε τι βαθμό και ποιοί τύποι βίαιων περιστατικών διαπράττονται από την μαθητική νεολαία στις παραπάνω χώρες. Τέτοιες μελέτες θεωρούνται σημαντική πηγή πληροφοριών επειδή οι πολιτικές πρόληψης του εγκλήματος δεν μπορούν να αναπτυχθούν, να ρυθμιστούν και να αξιολογηθούν ελλείψει εκτενών, αξιόπιστων και έγκαιρων πληροφοριών. Οι πληροφορίες είναι επίσης ουσιαστικές για τη λογική κατανομή των λιγοστών πόρων, ώστε να είναι αποδοτική, αποτελεσματική και δίκαιη η εφαρμογή της δικαιοσύνης, προκειμένου να διευκολύνουν την έρευνα, να ενημερώσουν το κοινό και να προβλέψουν τις μελλοντικές εξελίξεις και τις τάσεις.
Επιπλέον, η συγκριτική έρευνα επεκτείνει τη γνώση μας για το σύγχρονο κόσμο, με την πολυπλοκότητά της και την εσωτερικοποίηση πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Τέτοια γνώση συμβάλλει σε μια καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων άλλων χωρών και των πολιτισμών τους. Εκτός από αυτό, η συγκριτική έρευνα στον τομέα της σχολικής βίας δείχνει ορισμένες διαδικασίες στις χώρες αυτές υπό αναθεώρηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διεθνή συνεργασία και σε βελτιώσεις λόγω της χρησιμοποίησης τόσο των θετικών, όσο και των αρνητικών στοιχείων των εμπειρικών ερευνών κάθε εξεταζόμενης χώρας.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it