Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Η θυματοποίηση των μαθητών στο σχολείο σε συνάρτηση με την προσωπικότητ

NAME OF AUTHOR(S):

Δέσποινα Κορακίδη, Στυλιανή Κοτρώτσιου, Γλυκερία Μήτσιου, Ηλίας Κουρκού

NAME OF PUBLISHER:

International Journal of Caring Sciences

LANGUAGE OF DOCUMENT:

English

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολείο, εκφοβισμός, θυματοποίηση, Ελλάδα

DOCUMENT TYPOLOGY:

Research

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Teachers, Researchers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Η έρευνα αυτή προσπαθεί να διερευνήσει την ύπαρξη σχολικού εκφοβισμού και θυματοποίησης στα δημόσια σχολεία, τη στάση των παιδιών απέναντι στο σχολείο και τους δασκάλους, τη σχέση μεταξύ σχολικού εκφοβισμού και επικίνδυνων συμπεριφορών εκτός σχολείου, τη διαφορά ανάμεσα στη στάση των αγοριών και των κοριτσιών και τις επιπτώσεις του bullying στην ψυχική υγεία των εφήβων. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε είναι το "Scale for Behaviors and Attitudes towards Aggressiveness" (κλίμακα για συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στην επιθετικότητα). Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από 354 μαθητές (170 αγόρια και 184 κορίτσια) Τεχνικών σχολείων στην Νομαρχία Λαρίσης, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 11% των συμμετεχόντων αυτοχαρακτηρίζονται ως «θύτες», ενώ το 10% ως «θύματα». Παρατηρείται δε μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, 17% των αγοριών και 12% των κοριτσιών δηλώνουν «θύτες», ενώ 12% των αγοριών και 14% των κοριτσιών εμφανίζονται ως «θύματα». Επιπλέον, το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μαζεύονταν σε παρέες και φέρονταν άσχημα σε κάποιον άλλο μαθητή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 10-15% των υπολοίπων μαθητών που ήταν παρόντες σε τέτοια περιστατικά φοβούνταν να βοηθήσουν το «θύμα». Επιπρόσθετα, το 50% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, ενώ το 25% βρίσκει τους σχολικούς κανόνες άδικους. Τα τρία τέταρτα (75%) του δείγματος αποφεύγουν να δηλώσουν ένα περιστατικό εκφοβισμού, αφού το 50% των μαθητών πιστεύουν ότι οι δάσκαλοι δεν τους γνωρίζουν καλά και το 40% πιστεύει ότι οι δάσκαλοι δεν τους φέρονται με σεβασμό. Το 25% των «δραστών» ανέφεραν ότι καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ. Βρέθηκε επίσης ότι ο σχολικός εκφοβισμός έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την κοινωνικοποίηση των μαθητών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η θυματοποίηση των μαθητών στα ελληνικά δημόσια σχολεία αποτελεί πλέον ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης, οι διευθυντές των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι μαθητές και οι γονείς, ώστε να αναλάβουν δράση και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο αυτό.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και περιεκτικό άρθρο, που περιγράφει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στον Νομό Λαρίσης. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι μαθητές που αποτελούν το δείγμα αυτής της έρευνας προέρχονται από Τεχνικά σχολεία, κάτι που σπανίζει στις σχετικές επί του θέματος έρευνες. Η δομή του άρθρου το καθιστά ευανάγνωστο και εύληπτο. Τα δεδομένα αναλύθηκαν στατιστικά με το πρόγραμμα SPSS και τα αποτελέσματα παρατίθενται με λεπτομέρεια. Χωρίζονται δε σε 9 υποενότητες και παρουσιάζονται με αναφορές και στατιστικούς πίνακες. Πιο ειδικά, οι δύο πρώτες υποενότητες αφορούν στις εμπειρίες των συμμετεχόντων:1) «τι συνέβη σε ‘σένα;» και 2) «τι έκανες εσύ;», ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν στο 3) τι συμβαίνει όταν εκδηλώνεται ένα τέτοιο περιστατικό στο σχολείο (πχ. αντιδράσεις ενηλίκων), 4) ποια η στάση του παιδιού απέναντι στο bullying, 5) στις επικίνδυνες συμπεριφορές, 6) στους φίλους των εμπλεκομένων, 7) στη στάση απέναντι στη ζωή, 8) στο σχολείο, 9) στην υποστήριξη από τους γονείς.
Διαφαίνεται από τα παραπάνω ότι πρόκειται για μια σε βάθος προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες. Εκτός από την επιβεβαίωση ύπαρξης επιθετικής συμπεριφοράς σε μαθητές Λυκείων της Λάρισας, εκτιμήθηκε και ότι περίπου το 10-15% των μαθητών που είναι παρόντες σε τέτοια περιστατικά φοβούνται να επέμβουν και να βοηθήσουν το μαθητή που θίγεται. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν έντονη αμφιβολία για τις αξίες του εκπαιδευτικού συστήματος, αφού οι μισοί από αυτούς (50%) δήλωσαν ότι δεν τους αρέσει το σχολείο και εξέφρασαν και τις επιφυλάξεις τους για τους καθηγητές, αφού το 75% αποφεύγει να τους αναφέρει τυχόν περιστατικά βίας. Τέλος, η μελέτη αυτή έδειξε ότι το bullying επηρεάζει την ψυχολογία των εφήβων, αφού το 30% δήλωσαν ότι πολλές φορές αισθάνονται λυπημένοι και το 25% ότι αισθάνονται μοναξιά και γενικά δείχνουν να έχουν πεσιμιστική διάθεση για το μέλλον.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it