Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Case Studies > Document

Case Studies

TITLE OF THE CASE STUDIES:

Responsabilizarea elevilor pentru a evita comportamente violente

SCENARIOS OF BULLYING EVENT::
  • Direct bullying
CAUSES OF BULLYING EVENT::
  • Non-especific
FACTUAL DESCRIPTION OF THE BULLYING EVENT:

M.C., in varsta de 17 ani, este elev in ultimul an al unei scoli de arte si meserii aflate. A fost semnalat ca fiind un elev violent de catre diriginta sa, care il considera un elev cu probleme si cu un comportament agresiv, implicat permanent in diverse conflicte in scoala si in afara acesteia.

Tip de violenta manifestat
-fata de colegi: jigniri, bruscari, loviri, raniri
-fata de cadre didactice : limbaj, conduita lipsita de respect

RESPONSE IMPLEMENTED:

Cadrele didactice impreuna cu directorul scolii discutand in consiliile profesorale diversele situatii cnflictuale desfasurate in scoala, au pus in dicutie si situatia elevului M.C, care constant este implicat in situatii violente si nici situatia scolara nu este prea buna. A fost discutata situatia familiala a elevului, si s-a constatat, din relatarile profesorilor ca parintii lui sunt plecat din tara si ca acesta locueste cu matusa sa. Deasemenea relatia cu familia a fost caracterizata ca fiind distanta, rece, nepasare din partea parintilor: mama lipsita de autoritate, iar tatal preocupat de afaceri. Desi s-a incercat o contactare a parintilor copilului, acest lucru nu s-a reusit, insa au fost purtate discutii cu matusa elevului, care ii poarta de grija, pentru a interveni in schimbarea comportamentala a elevului si introducerea unui alt sistem de reguli cu sanctiuni si recompense

Interventia scolii: regulament cu sanctiuni si recompense si implicarea lui M.C. intr-un demers de asistenta psiholpedagogica pentru constientizarea gravitatii consecintelor comportamentului sau.
A fost discutata deasemenea in consiliul profesoral problema sanctiunilor pe care scoala ar putea sa le aplice. Sanctiunile aplicate in scoala au beneficii reduse si pe termen scurt. Ele sunt eficiente daca:
- survin imediat dupa producerea evenimentului avind intensitati ponderate (o pedeapsa severa nu are efecte mari);
- se stabilesc de la inceput;
- se administreaza astfel incit sa nu afecteze relatiile emotionale cu cel sanctionat. Directorul scolii a mentionat ca este de acord cu aplicarea sanctiunilor numai in conditiile mentionate mai sus. Pentru educarea comportamentelor agresive se considera importanta imbinarea acestora cu intaririle pozitive. Aplicarea notei la purtare nu se considera a fi eficienta, iar exmatricularea nu este o solutie, pentru ca acest fapt ar avea efecte si mai devastatoare asupra viitorului elevului.
Cadrelor didactice li s-a solicitat o implicare activa in desfasurarea programelor de prevenire/combatere a violentei, in acordarea atentiei deosebite laturii emotionale a educatiei elevilor intelegandu-le si celelalte nevoi, altele decat cele de cunoastere.
Ca si solutie pentru rezolvarea situatiei in ceea ce il priveste pe M.C. s-a propus ca acesta, datorita dorintei sale de a iesi mereu in evidenta si de a fi peste colegii lui, sa fie inclus ca si promotos intr-un program de combatere a violentei in scoli. Primind sprijin din partea profesorilor si a consilierului scolar sa dezvolte activitati de informare a elevilor asupra efectelor si consecintelor actelor violente in scoli. Astfel M.C. devenind o emblema a combaterii violentei scolare va constientiza cel mai bine gravitarea faptelor si nu va mai recurge la astfel de comportamente, pentru a nu isi strica imaginea nou creata in fata colegilor.

IMPACT OF THE BULLYING ACTION:

S-au constatat ca si cauze ale acestui comportament fiind zestrea ereditara (tatal manifesta comportament violent) si neglijenta din familie.
Implicarea elevului in activitati de combatere a violentei scolare poate avea un dublu impact asupra lui: in primul rand se pot reduce atitudinile si comportamentele violente manifestate prin instalarea de noi trasaturi de caracter, atitudini mai mature si manifestari mai controlate; si in al doilea rand, ridicarea stimei de sine, feedback-ul de respect si valoririficare a importantei ca si elev in scoala, mentinerea pozitiei de líder, insa canalizata pe aspecte pozitive, prin valorificarea si exploatarea potentialului de schimbare comporatmentala.

POINT OF VIEW OF VICTIM:

Profesorii si directorul au asistat de cele mai multe ori intr-o maniera „pasiva” la fenomenele de violenta si la infractiunile (furturile) care se petrec relativ frecvent, autorii fiind elevi din scoala care au o situatie materiala precară.
Oferind doar avertismente sau scazand nota la purtare nu e suficient. Ar trebui sa existe sactiuni mai drastice, exmatricularea sau altfel de sanctiuni care sa ii implice in activitati care sa ii tina acupati si sa nu mai faca fapte rele.

POINT OF VIEW OF BULLYING STUDENT(S):

M.C. apreciaza ca are intr-adevar un comportament violent in scoala si in afara acesteia, povestind cu sinceritate si fara retineri despre diverse situatii in care a fost implicat, considerand ca este unul dintre elevii care fac uz de violenta fizica si de cea verbală, atat in scoala, cat si in cartier.

POINT OF VIEW OF OTHER STUDENTS:

Colegii il caracterizeaza pe elev ca fiind o persoana cu un temperament tumultos si cu inclinatii spre agresivitate, fiind insa sociabil si doritor sa aiba prieteni cu care sa isi petreaca timpul.
Are uneori un comportament necontrolat.
Ii place sa fie admirat, sa se simta lider, sa-i socheze pe altii.

POINT OF VIEW OF TEACHERS:

Elevul M.C. este unul dintre elevii care cauzeaza in prezent cele mai mari probleme. In special dupa ce parintii lui au plecat in strainatate, pur si simplu nu trecea o luna fara sa cauzeze un incident grav.
Are mari probleme cu frecventa, el este la scoala profesionala in anul trei, dar profesorii au ajuns sa tolereze absenta sa de la ore pentru ca, atunci cand este prezent, acestia reusesc cu greu sa tina orele.
E adevarat ca nu face probleme la toate disciplinele, la mine la clasa este linistit, dar sunt profesori care nu-si pot impune autoritatea in fata sa, ci chiar au suferit agresiuni din partea lui. Cel mai recent incident este cel in care a scuipat o doamna profesoara si a aruncat catalogul clasei pe geam.
Implicarea lui in activitati de informare si constientizare a elevilor privind violenta in scoli, poate avea un impact foarte bun asupra lui. Va deveni lider nu prin violenta, ci prin combaterea ei.
Faptul ca a fost responsabilizat e foarte important pentru el.

POINT OF VIEW OF SCHOOL DIRECTORS:

Profesorii constituie un factor foarte important in ceea ce priveste calitatea educatiei din scoala si existenta unor profesori respectati pentru ceea ce predau, dedicati scolii si interesului elevilor ar contribui pozitiv la cresterea participarii si la diminuarea violentei in scoala.
Directorul a mentionat ca va insista asupra profesorului consilier sa acorde mai mare atentie in informarea cadrelor didactice privind modalitatea de interventie si de combatere a violentei in scoala si in introducerea unui sistem de monitorizare si raportare a cazurilor de violenta.

POINT OF VIEW OF THE PARENTS OF THE PUPILS INVOLVED:

Parintii elevilor clasei din care face parte elevul, au mentionat ca profesorii sunt lipsiti de mijloace pentru a combate violenta in scoli, fie sunt lipsiti de experienta, fie nu acorda interes.
Matusa elevului a mentionat ca profesorii nu prea au autoritate si ca M.C trebuie ajutat in organizarea si planificarea activitatii de invatare.
Ar trebui ca elevii sa fie mai mult implicati in activitati sociale, de voluntariat, ca sa se cunoasca mai bine intre ei si ca sa nu mai apara conflicte.

POINT OF VIEW OF THE COUNSELLOR IN THE SCHOOL:

Principalele cauze cred ca tin de parinti si apoi de anturaj. De parinti, pentru ca ei nu numai ca nu l-au certat, ci l-au incurajat cu fiecare ocazie sa fie durul scolii, atat cu ceilalti elevi, cat si cu cadrele didactice. Practic, este un copil care mi se pare scapat din mana. De asemenea, are cercuri de prieteni nesanatoase, umbla cu personaje mult mai mari ca el, unele recunoscute ca fiind deosebit de violente. Colegii il privesc cu teama si el face totul ca sa iasa în evidentă.
sociabil, sincer in aprecieri, isi recunoaste greselile

CONCLUSIVE DEDUCTIONS:

Specialistii spun ca adolescenta este cea mai sensibila si mobila perioada de evolutie fizica, psihica si sociala a tinerilor, acestia schimbandu-se nu doar de la un an la altul, nu doar de la o luna la alta, ci chiar de la o zi la alta, si, ceea ce este mai important, isi schimba nu numai una sau alta dintre componentele personalitatii, ci intreaga personalitate, intreaga conduita.
In adolescenta tinerii se studiaza aflandu-se intr-o permanenta cautare de sine, autodescoperire, autovalorificare si autoimplicare in viata sociala.
Scoala reprezinta un factor foarte important in modelarea comportamentelor.
Privind cazul prezentat au fost subliniate importanta a constientizarii consecintelor violentelor in scoli, in primul rand de catre profesori si conducerea scolii, si ulterior de catre elevi; deasemenea importante implicarii scolii in modelarea comportamentelor, in motivarea si valorizarea elevilor.

Comments about this Case Study


Date: 31.01.2012

Posted by: m gdgdg
Type of school: wq,wne
Country: England

scavbf v ihfo9 i8y rlb mb mglof

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it