Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Το Φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού

NAME OF AUTHOR(S):

Νεστορίδου Αικ., Καρακάση Α., Ζάγκαλης Θ., Δασκαλάκη Α.,

NAME OF PUBLISHER:

ΤΕΙ Αθήνας

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολικός Εκφοβισμός, παραβατικότητα, θυματοποίηση

DOCUMENT TYPOLOGY:

Newspaper / Magazine article

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Young People.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί μια εισαγωγή στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ξεκινάει με τον ορισμό του φαινομένου και τις μορφές εκδήλωσής του (σωματική, λεκτική, ψυχολογική – κοινωνική, σεξουαλική, ηλεκτρονική), αναφέρει από ποιον ασκείται (θύτης), προς ποιον (θύμα) και σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται. Στη συνέχεια κάνει μια μικρή αναφορά στην έκταση του φαινομένου διεθνώς, αναφέροντας τα αποτελέσματα κάποιων έρευνών, αλλά και στην έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα, η οποία σε σχέση με άλλες χώρες είναι μικρή. Έπειτα, αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των θυτών, επικεντρώνοντας περισσότερο στο ψυχολογικό τους προφίλ, αλλά και στη μετέπειτα συμπεριφορά τους ως ενήλικες. Συνεχίζει με τα χαρακτηριστικά των θυμάτων, ψυχολογικά κυρίως, τονίζοντας ότι είναι συνήθως αδύναμα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαφορετικά ή έχουν απόκλιση από κάποιον κοινό μέσο όρο χαρακτηριστικών και συμπεριφορών. Επιπλέον, αναφέρεται στις επιτπώσεις του φαινομένου πάνω στα παιδιά- θύματα, αναφέροντας ότι παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης , σχολική φοβία, άγχος, ανασφάλεια, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, κλπ. Ακόμα, έχει αντίκτυπο στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου και συνδέεται με άλλες μορφές αντικοινωνικής ή παραβατικής συμπεριφοράς. Τέλος, όσον αφορά τις επιπτώσεις, φαίνεται οι θύτες να διατηρούν τη συμπεριφορά αυτή και κατά την ενηλικίωση.
Το άρθρο τελειώνει με μια αναφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε μελέτη για την αντιμετώπιση της σχολική βίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο αυτή εκδηλώνεται. Αναφέρει ότι σε προηγμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, η κάθε σχολική μονάδα έχει ένα εναπτυγμένο πρόγραμμα για τον έλεγχο της σχολική βίας. Στην Ελλάδα όμως δεν υφίσταται οργανωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του φαινομένου από το κράτος. Οι όποιες προσπάθεις γίνονται είναι είτε αυτοτελείς πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών που εντάσσουν το σχολείο τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε μεμονωμένοι φορείς που εφαρμόζουν σχετικά προγράμματα. Το άρθρο κλείνει με κάποιες προτάσεις για πρόληψη του φαινομένου.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Αγγίζει όλες τις πτυχές του φαινομένου όπως τον ορισμό, τις μορφές εκδήλωσής του (σωματική, λεκτική, ψυχολογική – κοινωνική, σεξουαλική, ηλεκτρονική), την έκταση φαινομένου διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά θυτών και θυμάτων, τις επιπτώσεις του φαινομενου σε θύματα και θύτες. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στις επιτπώσεις του φαινομένου πάνω στα παιδιά- θύματα, αναφέροντας ότι παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης , σχολική φοβία, άγχος, ανασφάλεια, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, κλπ. Ακόμα, έχει αντίκτυπο στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου και συνδέεται με άλλες μορφές αντικοινωνικής ή παραβατικής συμπεριφοράς. Ακόμα, φαίνεται ότι οι θύτες διατηρούν τη συμπεριφορά αυτή και κατά την ενηλικίωση. Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τονίζει ότι οποιαδήποτε μελέτη για την αντιμετώπιση της σχολική βίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο αυτή εκδηλώνεται. Ακόμα, αναφέρει ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται οργανωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του φαινομένου από το κράτος. Οι όποιες προσπάθεις γίνονται είναι είτε αυτοτελείς πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών που εντάσσουν το σχολείο τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε μεμονωμένοι φορείς που εφαρμόζουν σχετικά προγράμματα
Χωρίς να είναι ιδιαίτερα μεγάλο ή κουραστικό, παρουσιάζει τα κύρια σημεία του φαινομένου, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον σχολικό εκφοβισμό.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it