Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Regulamentele școlare nu pot preveni violența

NAME OF AUTHOR(S):

Simona Soare

NAME OF PUBLISHER:

Adevărul

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Romanian

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Romanian

KEYWORDS:

Regulament școlar, violența în școli

DOCUMENT TYPOLOGY:

Web Article

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Policy Makers, Teachers, Researchers, Young People, School Directors.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Articolul de față prezintă două puncte de vedere diferite, provenite de la doi experți în domeniul educației: Eugen Palade și Anca Petrache.
Eugen Palade este expert în politici educaționale în cadrul Centrului Educația 2000+. În opinia sa, soluțiile oferite de autorități la problema violenței în școli nu au nicio șansă de reușită. El afirmă că atunci când Ministerul se confruntă cu violență în școli, inventează o materie pentru ea. Dacă elevii încalcă regulamentul școlar, inspectoratele le reamintesc acestora de el. Acesta a adăugat că programele școlare ar trebui să le lase timp elevilor să participe la activități care s-au demonstrat a fi eficace împotriva comportamentului violent precum jocul, sportul sau dansul. În schimb, elevii români sunt obligați să petreacă timpul în activități monotone de predare-învățare, deși se vorbește de zeci de ani de decongestionarea programei.
Din tabăra cealalta o regăsim pe Anca Petrache, inspector general în cadrul Direcției de Management și Programe Educaționale din Ministerul Educației. Ministerul dă vina pe presă. Aceștia consideră că s-a ajuns la acest nivel al violenței în școlile românești din cauza mediatizării excesive a unor evenimente de această natură. Elevii nu își petrec toată ziua la ore, astfel că nu trebuie să dăm vina pe școli pentru amplificarea fenomenului violenței, a spus Anca Petrache.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Prezentul articol este important din prisma faptului că prezintă două puncte de vedere diametral opuse. Mai important decât atât, cele două puncte de vedere sunt susținute de experți în domeniul educației. Găsim în prima tabără pe Eugen Palade care critică sistemul actual de învățământ și în special programa școlară. Celălalt pol de opinie este reprezentat de Anca Petrache care susține că programa școlară este nu este încărcată și că media a contribuit semnificativ la propagarea fenomenului violenței în școli, în principal prin mediatizarea excesivă a unor evenimente de această natură.
Din cele câteva argumente prezentate în cadrul articolului cititorii pot observa divergența de opinii la nivelul organismelor responsabile de domeniul educației. Se încearcă să se arunce vina dintr-o parte intr-alta. Acest gen de situație nu contribuie cu nimic la rezolvarea problemei care rămâne aceeași orice ar fi vinovat la acest moment. Tocmai din această perspectivă este important articolul pentru că ridică un semn de întrebare asupra activităților concrete care sunt implementate.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

EuroEd Foundation

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it