Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Η κατασκευή του προβλήματος. Έννοια, μορφές και χαρακτηριστικά. Απόσπασμ

NAME OF AUTHOR(S):

Αρτινοπούλου Βάσω

NAME OF PUBLISHER:

Μεταίχμιο

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

σχολικός εκφοβισμός, εκφοβισμός μέσω διαδικτύου

DOCUMENT TYPOLOGY:

Book

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Teachers, Researchers, Young People.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Το κείμενο αυτό αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο «Βία στο σχολείο» και συγκεκριμένα, αποτελεί το 3ο κεφάλαιο του βιβλίου. Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στην έννοια, τις μορφες και τα χαρακτηριστικά της βίας στο σχολείο. Επιχειρείται μια αποσαφήνιση των όρων και εννοιών που σχετίζονται με το ζήτημα της βίας στα σχολεία, όπως ασφάλεια, βία, κακομεταχείριση. Στηρίζεται στις συζητήσεις και στα ευρύματα της Διάσκεψης της Ουτρέχτης που αφορούσαν την διευκρίνιση των όρων και των εννοιών, την αιτιολογία και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Αναφέρει ότι το θέμα της βίας και της ασφάλειας στα σχολεία άρχισε να απασχολεί την Ευρώπη την δεκαετία του ’90, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχε αρχίσει από τη δεκαετία του ’70. Αναφέρει ότι στις ΗΠΑ, δίνεται περισσότερη σημασία στην εξωτερική ασφάλεια (security) του σχολείου ενώ στην Ευρώπη στην εσωτερική ασφάλεια (safety) του σχολείου. Επισημαίνεται επίσης, ότι η Ευρώπη προσεγγίζει το θέμα της σχολικής βίας πιο σφαιρικά και δεν συνδέεται αποκλειστικά με την ποινική και την τιμωρητική διάσταση, αλλά διερευνάται με όρους της εκπαιδευτικής ψυχολογίας, της ποιότητας της εκπαίδευσης και τη λειτουργική σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια αναφέρει ότι η έννοια της ασφάλειας –safety εμπεριέχει μια ποιοτική διάσταση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και γνωστικής διαδικασίας, είναι πολυδιάστατη έννοια και περιλαμβάνει τη σχέση μεταξύ των μαθητών, μεταξύ μαθητών και δασκάλων και δασκάλων μεταξύ τους. Από την άλλη, η έννοια της ασφάλειας –security σχετίζεται με την εξωτερική ασφάλεια του χώρου του σχολείου, όπως συστήματα συναγερμού, κανονισμοί κυκλοφορίας έξω από το σχολείο, κλπ.
Επιπλέον, στο κεφάλαιο αυτό επιχειρείται η αποσαφήνιση των εννοιών βίας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, του εκφοβισμού και του βανδαλισμού. Αναφέρει επίσης ότι η έννοια του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου (bullying) αφορά τη βία που ασκείται σε βάρος μαθητών του δημοτικού σχολείου, μέχρι ηλικία 12 ετών και παρόλο που αφορά τη βία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τείνει να χρησιμοποιείται ως συνώνυμο με τη σχολική βία.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Το κείμενο αυτό επιλέχτηκε καθώς αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο με τίτλο «Βία στο σχολείο: έρευνες και πολιτικές στην Ευρώπη». Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο έχει τίτλο «Η κατασκευή του προβλήματος: έννοια, μορφές και χαρακτηριστικά». Στη χώρα μας δεν έχουν κυκλοφορήσει πολλά βίβλία που να διαπράγματεύονται το ζήτημα της βίας στα σχολεία ή του σχολικού εκφοβισμού, και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται θεμιτό να αναλυθεί και να σχολιαστεί.
Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναφορά στη Διάσκεψη της Ουτρέχτης, όπου τέθηκαν τα ευρύτερα προβλήματα στο πεδίο της θεωρίας και της έρευνας που αφορούν το ζήτημα της βίας στα σχολεία. Παρουσιάζει τα κυριότερα συμπεράσματα για τη σχολική βία, καθώς επίσης και ορισμούς των κυριότερων εννοιών που σχετίζονται με το φαινόμενο. Ταυτόχρονα κάνει σύγκριση μεταξύ πολιτκών αντιμετώπισης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι στις ΗΠΑ, δίνεται περισσότερη σημασία στην εξωτερική ασφάλεια (security) του σχολείου ενώ στην Ευρώπη στην εσωτερική ασφάλεια (safety) του σχολείου. Επισημαίνεται επίσης, ότι η Ευρώπη προσεγγίζει το θέμα της σχολικής βίας πιο σφαιρικά και δεν συνδέεται αποκλειστικά με την ποινική και την τιμωρητική διάσταση, αλλά διερευνάται με όρους της εκπαιδευτικής ψυχολογίας, της ποιότητας της εκπαίδευσης και τη λειτουργική σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια αναφέρει ότι η έννοια της ασφάλειας –safety εμπεριέχει μια ποιοτική διάσταση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και γνωστικής διαδικασίας, είναι πολυδιάστατη έννοια και περιλαμβάνει τη σχέση μεταξύ των μαθητών, μεταξύ μαθητών και δασκάλων και δασκάλων μεταξύ τους. Από την άλλη, η έννοια της ασφάλειας –security σχετίζεται με την εξωτερική ασφάλεια του χώρου του σχολείου, όπως συστήματα συναγερμού, κανονισμοί κυκλοφορίας έξω από το σχολείο, κλπ.
Επιπλέον, στο κεφάλαιο αυτό επιχειρείται η αποσαφήνιση των εννοιών βίας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, του εκφοβισμού και του βανδαλισμού.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it