Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

«Μελέτη βίαιων συμπεριφορών στο σχολικό χώρο από μαθητές της δευτεροβά

NAME OF AUTHOR(S):

Θεοδωροπούλου Β., Ντούμα Κ., Χρυσίνα Κ.

NAME OF PUBLISHER:

ΤΕΙ Κρήτης – Σχολή Υγείας και Πρόνοιας (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας)

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

σχολική βία, ενδογονεϊκή βία, έφηβοι, τρόπος ζωής νέων

DOCUMENT TYPOLOGY:

πτυχιακή εργασία

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Young People, Φοιτητές του τμήματος.

SIZE OF THE PUBLICATION:

21 - 100 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί κατά πόσο η ύπαρξη ενδογονεϊκής βίας στο οικογενειακό περιβάλλον σχετίζεται ή όχι με την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών (λεκτική, συναισθηματική, σωματική κ.α) στην κοινωνία των εφήβων στο σχολικό χώρο. Ένας ακόμα παράγοντας προς μελέτη είναι κατά πόσο ο σημερινός τρόπος ζωής των εφήβων συμβάλλει είτε στην υποδοχή είτε στην άσκηση επιθετικής συμπεριφοράς. Ο συνολικός αριθμός ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν ανήλθε στα 300. Το δείγμα αποτέλεσαν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ηλικίας 12-18 ετών. Η έρευνα έλαβε χώρα σε δυο αστικές περιοχές (Δήμος Ηρακλείου Κρήτης και Δήμος Βόλου) και σε μια ημιαστική περιοχή (Δήμος Μαραθώνα Αττικής). Οι έφηβοι απάντησαν σε δομημένα κλειστού τύπου ερωτηματολόγια τα οποία περιείχαν τις παρακάτω κλίμακες: α) την κλίμακα «τρόπου ζωής των εφήβων», β) την κλίμακα «ενδογονεϊκής βίας», γ) την κλίμακα «υποδοχής επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο» και δ) την κλίμακα «άσκησης επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, οι έφηβοι που βιώνουν περιστατικά φυσικής βίας από την μητέρα προς τον πατέρα, ασκούν επιθετική συμπεριφορά στον σχολικό χώρο. Κάποιοι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην άσκηση επιθετικής συμπεριφοράς των εφήβων, είναι οι χαμηλές σχολικές επιδόσεις και ο τρόπος διασκέδασης. Όσον αφορά την υποδοχή επιθετικής συμπεριφοράς ουσιαστικό ρόλο παίζει η βίωση περιστατικών φυσικής βίας τόσο από τον πατέρα προς την μητέρα όσο και από την μητέρα προς τον πατέρα. Επίσης το αίσθημα ανασφάλειας στον σχολικό χώρο, η μουσική ενασχόληση και οι χαμηλές σχολικές επιδόσεις συσχετίζονται με την υποδοχή επιθετικής συμπεριφοράς μαθητών από συμμαθητές τους.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Η παρούσα εργασία μελετά το φαινόμενο της σχολικής βίας, μέσα από πολλαπλά πλαίσια θεώρησης και λαμβάνοντας υπόψη μια πληθώρα παραμέτρων. Αποτελεί έτσι μια σφαιρική θεώρηση του ζητήματος, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εύστοχη.
Πιο συγκεκριμένα, το θετικό στοιχείο της μελέτης αυτής είναι ότι λαμβάνει υπόψη όλους τους φορείς κοινωνικοποίησης που συμβάλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού και κυρίως την οικογένεια, που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Αναφορικά με τη δομή της εργασίας, αποτελείται από δυο κυρίως μέρη: το θεωρητικό και το ερευνητικό. Στο θεωρητικό μέρος παρατίθενται και περιγράφονται λεπτομερώς οι ορισμοί και οι διαστάσεις της σχολικής βίας, της οικογένειας και των λοιπών φορέων κοινωνικοποίησης, της θεωρίας της κοινωνικής μάθησης, του σύγχρονου τρόπου ζωής των νέων και της νεανικής παραβατικότητας. Στο ερευνητικό μέρος περιγράφεται το υλικό και η μέθοδος της έρευνας, η στατιστική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε και τα αποτελέσματα που προέκυψαν.
Ένα από τα δυνατά σημεία της μελέτης είναι επίσης η υιοθέτηση πολλαπλών μεταβλητών κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων (βηματική γραμμική παλινδρόμηση), που βοήθησε να αναλυθούν σε μεγαλύτερο βάθος τα ευρήματα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η συλλογή των δεδομένων έγινε σε τρία γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας (Κρήτη, Βόλος, Αττική), γεγονός που συμβάλει στην ποικιλομορφία του δείγματος, διερευνώντας διαφορετικό κάθε φόρα τρόπο ζωής, όπου διαμορφώνεται από την κουλτούρα της εκάστοτε κοινωνίας.
Τέλος, η παράθεση των παραγόντων που ανέκυψαν από την έρευνα ως αίτια εκδήλωσης βίας, δίνει το έναυσμα για την δημιουργία προγραμμάτων που στόχο θα έχουν την πρόληψη παρέχοντας πληροφόρηση στους νέους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Έτσι, μια από τις ομάδες στόχους αυτών των προγραμμάτων θα πρέπει να αποτελεί και η οικογένεια, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή προγραμμάτων που στόχο θα έχουν να δίνουν στους νέους νέα ερεθίσματα για την απασχόληση τους στον ελεύθερο τους χρόνο, με σκοπό την αποβολή συνηθειών που τους οδηγούν στην επιθετικότητα.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it