Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Η Ευρώπη ψηφίζει για ένα ασφαλές και ανεκτικό σχολείο

NAME OF AUTHOR(S):

Καρόκη Ευγ. Καρόνη Δ., Κοζάκης Στ., Πάππος Χρ., Ράλλη Φ.

NAME OF PUBLISHER:

2ο ΕΠΑΛ Δράμας

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολικός εκφοβισμός, επιθετική συμπεριφορά, βία

DOCUMENT TYPOLOGY:

Research

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Teachers, Researchers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

21 - 100 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Europe vote for a Safe and Tolerant School», από το 2ο ΕΠΑΛ Δράμας.
Η έρευνα βασίζεται στο σκεπτικό ότι όλοι οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανεύρεση λύσεων και στην πρόληψη επιθετικών συμπεριφορών στα σχολεία. Συμπεριφορές οι οποίες έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τους μαθητές που υφίστανται τη βία όσο και γι’ αυτούς που την προκαλούν. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αντιλαμβάνονται τη σύγχρονη πραγματικότητα σε σχέση με την εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών στο σχολείο και να δώσει μια ώθηση στην αναζήτηση και υιοθέτηση εναλλακτικών και δημιουργικών τρόπων διευθέτησης των συμπεριφορών αυτών.
Οι κυριότεροι στόχοι της έρευνας είναι:
• Η καταγραφή της γνώσης του όρου bullying από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και εργαζομένους και από τους γονείς.
• Η καταγραφή και μελέτη των μορφών της βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών στους σχολικούς χώρους και των κοινωνικών συνθηκών που οδηγούν σε τέτοιες μορφές συμπεριφοράς.
• Η καταγραφή προτάσεων και η μελέτη τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισης της επιθετικής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται στα σχολεία.
• Να αποτελέσει την βάση ή το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασία, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και συνειδητοποίησης από μέρους της νεώτερης γενιάς των συνεπειών της βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς και της προώθησης της αντίληψης για την αναγκαιότητα ισότιμων σχέσεων στα πλαίσια του σχολείου και όχι μόνο.
Από την έρευνα φαίνεται ότι τόσο οι μαθητές όσο και το προσωπικό και οι γονείς γνωρίζουν τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός και θεωρούν πως πρέπει όλοι να βοηθήσουν για την αποτροπή του. Το φαινόμενο όμως έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται στα σχολεία και σε συνδυασμό με ορισμένες απόψεις γονέων και προσωπικού σχετικά με την ψυχολογική βία, θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας και εν συνεχεία κοινές δράσεις περιορισμού και αποτροπή εκδήλωσης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Δράμας, στα πλαίσια ενός ευρωπαίκού προγράμματος.
Η έρευνα βασίζεται στο σκεπτικό ότι όλοι οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανεύρεση λύσεων και στην πρόληψη επιθετικών συμπεριφορών στα σχολεία.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμoποιήθηκε η έρευνα δράσης. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν 2 ερωτηματολόγια, ένα στους μαθητές και ένα σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό τους σχολείου, καθώς επίσης και σε γονείς. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 96 μαθητές, 35 καθηγητές και προσωπικό του σχολείου και 27 γονείς.
Το πρώτο ερωτηματολόγιο αφορά τους μαθητές. Είναι χωρισμένο σε 5 επί μέρους ενότητες.
1. Αντίληψη - γνώση του όρου bullying.
2. Φαινόμενα βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου.
3. Εκδήλωση βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς από τους ίδιους.
4. Λόγοι που ωθούν σε εκδηλώσεις βίαιων επιθετικών συμπεριφορών.
5. Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης εκδηλώσεων βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς από τους μαθητές.

Το δεύτερο ερωτηματολόγιο αφορά τους εκπαιδευτικούς και το
προσωπικό των σχολείων καθώς και τους γονείς των μαθητών. Στοχεύει στη διερεύνηση της γνώσης του όρου bullying, την αναγκαιότητα αποτροπής του φαινομένου στα σχολεία και τις προσδοκίες από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας που είναι μεν αστική περιοχή αλλά οι μαθητές προέρχονται και από χωριά του νομού Δράμας που είναι αγροτική περιοχή. Δόθηκε επίσης στους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του σχολείου, καθώς και στους γονείς των μαθητών.
Στους μαθητές και στους γονείς απλώς επιδόθηκε προς συμπλήρωση ενώ στους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό προηγήθηκε συζήτηση σχετικά με το ερωτηματολόγιο.
Πολύ σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι επιχειρήθηκε μια ολιστική προσέγγιση του φαινομένου στο συγκεκριμένο σχολείο, καθώς μελετήθηκαν όχι μόνο οι απόψεις των μαθητών, αλλά και τον καθηγητών (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του σχολείου) και των γονέων.
Από την έρευνα φαίνεται ότι τόσο οι μαθητές όσο και το προσωπικό και οι γονείς γνωρίζουν τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός και θεωρούν πως πρέπει όλοι να βοηθήσουν για την αποτροπή του.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it