Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Case Studies > Document

Case Studies

TITLE OF THE CASE STUDIES:

Violenta – descoperita de elevi, uitata de profesori

SCENARIOS OF BULLYING EVENT::
  • Direct bullying
CAUSES OF BULLYING EVENT::
  • Non-especific
FACTUAL DESCRIPTION OF THE BULLYING EVENT:

O adolescenta in varsta de 15 ani, eleva in clasa a-IX-a la Colegiu a fost internata in stare grava la Spitalul Municipal dupa ce a fost batuta de o colega de clasa, in timpul unei pauze.
Adolescenta a povestit ca a fost lovita cu pumnii si data cu capul de banca. "Eu stateam in penultima banca, ea in ultima si manca seminte. M-am intors si i-am spus sa inceteze. Ea m-a injurat si profesorul a ascultat-o si i-a pus nota 2. In pauza s-a razbunat pe mine si m-a luat la bataie. M-a lovit cu pumnii si m-a dat cu capul de banca, iar cand am cazut m-a lovit si cu piciorul", a declarat eleva batuta.
In urma incidentului, colegii de clasa au sunat la 112, iar fata a fost dusa cu o ambulanta la spital.

RESPONSE IMPLEMENTED:

Au fost realizate mai multe demersuri, pe mai multe planuri:
- in primul rand politistii au inceput cercetari in acest caz, iar fata acuzata de agresiune a fost amendata. "Fata a fost amendata cu 100 de lei, in prezenta tatalui sau. De asemenea, unitatea de invatamant a fost informata despre cele intamplate, urmand ca dupa depunerea plangerii de catre partea vatamata sa se faca incadrarea faptei in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale pe care le va primi eleva"
- la randul sau, conducerea Colegiului, unde s-a petrecut incidentul, au inceput verificarile in acest caz.
Conducerea scolii a intocmit de urgent o sedinta a consiliului cu profesorii pentru a discuta cazul si situatia care s-a creat, incercandu-se sa se afle informatii despre cele doua elevi, care au fost cauzele care au condus la aceste fapte si cum ar putea sa se intervina pentru a incheia acest caz si mai ales pentru a evita viitoare eventuale situatii de violenta intre elevi in cadrul scolii.
Deasemenea au fost contactati si chemati pentru a participa la sedinate, parintii celor 2 fete. Au fost discutate eventualele problem din familie care ar fi putut favoriza acest comportament violent, s-a discutat daca au mai existat astfel de situatii intre fetita si alte persoane si bineinteles au fost invitati sa coopereze cu profesorii in rezolvarea acestui caz. Consilierul scolar a insistat ca parintii sa participe la sedinate de consiliere impreuna cu elevii.
Elevele au fost de acord sa intre intr-un program de consiliere, atat individual, cat si impreuna cu parintii si de grup cu cealalta eleva si parintii ei.
In urma analizelor si discutiilor purtate cu cele doua eleve, cu parintii, profesorii si consilierul scolii, s-a decis ca sanctiunea cea mai drastica la care se poate apela sa fie scaderea notei la purtare pentru adolescenta care si-a batut colega."Sunt doua eleve care nu au creat probleme pana acum. Sanctiunea cea mai drastica pe care o vom lua va fi scaderea notei la purtare”.
Deasemenea la nivelul scolii au fost realizate mai multe activitati, deoarece conducerea si profesorii scolii au discutat situatia si au ajuns la concluzia ca este mai bine ca ceilalti elevi care au fost martori sau care au auzit de aceasta situatie, sa afle ce anume s-a intamplat si care sunt efectele si impactul unor astfel de manifestari violente. Un proces de constientizare a elevilor si de implicare a lor in combaterea, evitarea violentelor la scoala, a fost absolut necesar.
Fiecare diriginte a organizat la clasa diferite activitati pe tema combaterii violentei scolare, si a fost invitata chiat si consilierul scolar pentru a le vorbi elevilor despre efectele unor astfel de situatii. Elevii au fost implicati in activitati de constientizare, in dezbateri si au fost pusi in situatia de a rezolva ei astfel de cazuri. Deasemenea elevii au fost invitati de a crea o legatura mai stransa cu dirigintele sau un profesor drag sau consilierul scolar si de a apela la ei in momentul in care se confrunta cu situatii conflictuale, pentru a incerca impreuna sa se gaseasca on rezolvare.

IMPACT OF THE BULLYING ACTION:

Cazul a avut un impact negativ asupra elevilor direct implicate. Eleva agresata a fost foarte afectata de conflict, aceasta a avut si cateva zile de spitalizare, care din fericire nu s-a soldat cu grave afectiuni. Insa ulterior aceasta a avut nevoie de sedinte de consiliere si mult sprijin din parea consilierului scolar si al parintilor pentru a depasi sentimente si trairi de panica, furie, repulsie, razbunare si inchidere in sine. Deasemenea si eleva agresoare a fost afectata, deoarece aceasta a avut nota scazuta la purtare, a trebuit sa plateasca amenda si ulterior a trebuit sa duca o munca foarte acerba de depasire a situatiei respective, cu eliminarea sentimentelor si atudidinilor agresive si castigarea increderii scolii si parintilor.
Cazul a avut un impact negativ si asupra parintilor care au fost socati si au trebuit sa ofere ulterior multa atentie fiicelor lor. Parintii elevei violente au trebuit sa plateasca si amenda acesteia, fapt care i-a afectat deoarece acestia deja se confrunta cu mari probleme financiare.
Colegii de clasa ale elevilor au fost si acestia mustrati si trasi la raspundere, pentru modul in care au reactionat. In loc sa intervina si sa aplaneze batatia dintre cele doua colege acestia s-au amuzat si schiar unul dintre colegi a filmat scena si a postat-o online. Colegul care a filmat s-a ales si el cu nota scazuta la purtare.
Situatia a avut un impact negativ si asupra scolii pentru ca aceasta a intrat in vizorul inspectoratului scolar, deasemenea filmuletul postat pe youtube si apoi difuzat si la televizor, a adus o imagine foarte proasta scolii.

POINT OF VIEW OF VICTIM:

Eleva care a fost agresata, a povestit despre ce s-a intamplat, fara a isi schimba declaratia, indiferent cu cine ar fi vorbit, ceea ce a facut sa se inteleaga ca nu minte. "Eu stateam in penultima banca, ea in ultima si manca seminte. M-am intors si i-am spus sa inceteze. Ea m-a injurat si profesorul a ascultat-o si i-a pus nota 2. In pauza s-a razbunat pe mine si m-a luat la bataie. M-a lovit cu pumnii si m-a dat cu capul de banca, iar cand am cazut m-a lovit si cu piciorul".
Eleva a mentionat despre colega ei ca mereu are un comportament rece si respingator si ca daca cineva ii spune ceva ce ei nu ii convine injura si adreseaza cuvinte urate, insa ca pana in prezent niciodata nu a reactionat violent. Aceasta a mentionat ca nu isi da seama ce a facut de a enervat-o atat de tare.
Imediat dupa ce aceasta a fost externata, atitudinea ei fata de colega de clasa care a agresat-o a fost aceea de exmatriculare, pentru ca ii era frica ca sa nu recurga iar la gesturi violente. Insa in urma sedintilor de consiliere si dupa activitatile desfasurate la clasa si in scoala, eleva agresata a discutat cu colega sa, care a inteles ca nu a procedat corect si ca a gresit si ca ii pare rau, si a fost de acord ca aceasta sa nu fie exmatriculata, pentru ca ar fi adus o incarcatura negativa si mai mare asupra ei si doar sa aiba nota scazuta la purtare.

POINT OF VIEW OF BULLYING STUDENT(S):

Eleva care a produs conflictul a mentionat ca a recurs la acest gest pentru ca s-a saturat ca mereu colegii sa se ia de ea si sa ii spuna ei ce trebuie sa faca. Si a mai mentionat ca mereu eleva care a fost agresata trebuie sa comenteze la adresa ei. „Am fost provocata, ea mereu trebuie sa comenteze, m-am enervat...”.
Eleva a constientizat ca a recurs la un gest gresit si si-a cerut scuze si a cooperat foarte bine in procesul de reintegrare.

POINT OF VIEW OF OTHER STUDENTS:

Pentru ca situatia s-a consumat in clasa in timpul pauzei, toti colegii celor doua fete au fost martori. Acesti au mentionat ca le-au auzit pe cele doua certandu-se si adresandu-si cuvinte urate, dar nu au crezut ca se vor lua si la bataie. Acestia au fost constienti ca nu au procedat corect prin faptul ca nu au intervenit ca sa le desparta pe cele doua, insa nu au crezut ca e atat de serios. Colegii au mentionat despre colega agresiva, ca nu este prima data cand o aud pe aceasta raspunzand agresiv si adresand vorbe urate, dar intr-adevar nu a mai lovit pe nimeni pana acum.
Dupa ce filmuletul cu bataia a aparut pe youtube si a fost difuzat si la televizor, conducerea scolii impreuna cu dirigintele au intrat la clasa si au discutat cu elevii pentru a identifica elevul care a filmat. Acesta a fost tras la raspundere prin scaderea notei la purtare. Elevul nu a vrut sa spuna foarte multe despre ceea ce a facut.
In urma acestui caz si a activitatilor care au avut loc acestia au constientizat faptul ca au procedat gresit si cat de mult ar fi contat si ar fi schimbat situatia daca ei ar fi reactionat altfel.

POINT OF VIEW OF TEACHERS:

Atat dirigintele cat si profesorul care a fost la ora inainte de incident, au mentionat ca nu stiau sa existe divergente intre cele doua eleve. Profesorul care a fost la ora inaintea incidentului a mentionat ca le-a auzit pe cele doua eleve vorbind, dar ca nu le-a auzit adresandu-si cuvinte urate si cand a aflat ca eleva manca seminte in timpul orei a ridicat-o in picioare si a ascultat-o, iar aceasta ne stiind lectia a primit nota 2..
Cadrele didactice au fost foarte cooperante in rezolvarea acestui caz si in implicarea in demararea unei campanii de constientizare a elevilor asupra efectelor si consecintelor purtarilor violente.
Ar trebui sa aiba loc in scoala mai multe activitati de prevenire a violentei scolare. Este mai bine sa previni constant decat sa ajungi sa te zbati sa rezolvi cazuri si sa combati. Ar trebui sa existe dezbateri şi activiati de incurajare a exprimarii opiniei elevilor, pentru a se evita evolutia unor conflicte. Elevii se confrunta des cu divergente, minore, dar care pot sa ajunga la cazuri foarte grave. Este bine ca acesti elevi sa fie pregatiti si sa stie cum sa managerieze astef de situatii. Deasemenea ar trebui ca la orele de dirigentie sa se valorifice mai mult, si sa se acorde mai mult timp temelor relevante pentru problematica violentei (drepturile si indatoririle individului, libertate si norma/regula de comportament, decizie si consecintele deciziilor, abilitati sociale etc.) si cat mai multe programe si activitati extra-curriculare (saptamana anti-violenta; concursuri/expozitii tematice, invitarea unor specialisti care sa prezinte intr-un mod interactiv teme legate de violenta scolara la care sa participe, pe langa elevi, si cadre didactice si parinti).

POINT OF VIEW OF SCHOOL DIRECTORS:

Directorul scolii a mentionat faptul ca nu a fost informat pana in prezent nici de profesorii, nici de colegii elevelor ca intre cele doua ar exista conflicte, deasemenea elevele nu au fost implicate in nici o forma de agresiune pana in prezent in scoala. Directorul scolii a mentionat deasemenea ca isi asuma raspunderea pentru imaginea creata scolii si ca va colabora cu inspectratul scolar si va face toate demersurile necesare pentru a rezolva acest caz si mai ales pentru a demara in scoli activitati cat mai multe si mai eficiente pentru a preveni astfel de viitoare cazuri. Deasemenea la consiliile profesorale, directorul va acorda mai multa atentie acestui subiect si va indruma dirigintii ca sa incerce sa acorde mai multa atentie la scoala si sa identifice eventualele conflicte intre elevi.
Conducerea scolii a vorbit despre importanta introducerii in scoli a unor strategii de prevenire a cazurilor de violenta scolara. Directorul a mentionat cateva propuneri care vor fi adresate cadrelor didactice spre a fi discutate:
- Identificarea timpurie a elevilor cu potential violent
- Implicarea activa a elevilor cu potential violent si valorificarea intereselor, aptitudinilor si capacitatii elevilor care au comis acte de violenta
- Violenta -tema pe agenda intalnirilor formale ale scolii
- O cunoastere mai buna a surselor posibile de violenta
- Transformarea regulamentului scolar din instrument formal in mijloc real de preventie si interventie
- la nivelul scolii - structuri cu rol de mediere
- programe de informare a elevilor privind modalitatile adecvate de gestionare a unor situatii concrete de violenta (auto-control, negocierea conflictelor, comunicare, mijloace de auto-aparare).

POINT OF VIEW OF THE PARENTS OF THE PUPILS INVOLVED:

Parintii au fost socati si au reactionat foarte vehement in situatia in cauza. S-a dorit pedepsirea elevei agresive si cautarea rezolvarii situatiei nu doar pe termen scurt, ci si lung, pentru a evita sa se mai intample.
Deasemenea, parintii au fost de acord cu cooperarea privind participarea lor in sedintele de consiliere si implicarea in activitatile de aplanare si rezolvare a acestui caz. Iar parintii fetei agresive au constientizat nevoia de a fi alaturi de fiica lor, si de a o monitoriza mai des.
Parintii ambilor eleve au mentionat ca ar trebui sa se acorde in scoala mai multa seriozitate privind astfel de situatii, ar trebui sa existe un regulament si niste reguli mai stricte si poate cel mai important sa existe mai multe activitati in care copiilor se li se vorbeasca despre violenta scolara si sa li se ofere exemple negative ca sa constientizeze efectele si consecintele negative ale purtarilor violente.

POINT OF VIEW OF THE COUNSELLOR IN THE SCHOOL:

Unii copii sunt impulsivi şi nu se gândesc la consecinţele comportamentului lor, vor să îi domine pe ceilalţi, să îşi exercite puterea şi controlul asupra altor copii. Ei vor să se simtă mai mari în faţa colegilor.
Exista asocieri semnificative intre comportamentul violent al elevilor si o serie de factori familiali, cum ar fi:
- climatul socio-afectiv (relatii tensionate intre parinti, atitudini violente ale parintilor fata de copil, mediu lipsit de securitate afectiva);
- tipul familiei (provenienaa elevilor din familii dezorganizate); conditiile economice ale familiei (venituri insuficiente);
- dimensiunea familiei (numar mare de copii in familie, situatie care implica, de multe ori, accentuarea fenomenului saraciei);
- nivelul scazut de educatie a parintilor.
In ceea ce priveste prezentul caz s- a putut constata fapul ca eleva care a declansat situatia de violenta provine dintr-o familie tensionata, tatal are un comportament agresiv si foarte autoritar nu doar asupra copiilor ci si asupra sotiei, si este foarte usor pentru copil sa imprumute acest comportament. Dataorita mamei care a constientizat mult mai usor situatia in care fiica sa se afla a cooperat si a ajutat foarte mult si la atragerea tatalui in acest process, prin constientizarea acestuia ca eleva ar putea fi exmatriculata.
Rolul consilierii este foarte important si a ajutat eleva sa vorbeasca despre ce anume a facut-o sa actioneze astfel si mai ales sa constientizeze efectele si consecintele acestor purtari.

POINT OF VIEW OF POLICY MAKERS:

Inspectoratul Scolar s-a autosesizat si a trimis la scoala un inspector de zona pentru a analiza situatia. Acesta a purata discutii cu cadrele didactice, conducerea scolii, elevii implicati in incident si parintii lor. Acestia au impus conducerii scolii o mai mare implicare privind acest subiect, prin desfasurarea de activitati de prevenire a violentei scolare in care atat elevii, cat si parintii sa fie implicati. Deasemenea regulamentul de ordine interioara a fost verificat si propus spre imbunatatire privind problema in cauza.
Conducerea scolii a mentinat ca va face demersuri pentru intarirea relatiilor scolii cu partenerii traditionali din comunitate (Primarie, Consiliul Local, Politie, organizatii neguvernamentale si institutii ale statului) care sa aiba un impact mai mare asupra elevilor.

CONCLUSIVE DEDUCTIONS:

Violenta in scoli este o problema in mod special delicata. Scoala de alta data era o institutie de educatie publica mult mai ferma, autoritara si riguroasa. Astazi, lumea scolii a capatat o permeabilitate crescuta, asimilând tensiunile si disfunctionalitatile societatii.
Cazul care a avut loc in scoala, a marcat pe toti membrii ei si a facut sa constientizeze ce consecinte grave pot avea astfel de conflicte. Importanta prevenirii este esentiala, Elevii sunt foarte usor influentabili si daca nu au in spate asimilate niste competente si cunostinte, nu stiu cum sa procedeze. Si cel mai grav ei au capacitatea si de a imprumuta astfel de comportamente pe care le vad pe strada, la televisor sau poate chiar si in familie.
Cadrele didactice si conducerea scolii ar trebui sa puna mai mult accent pe:
- pregatirea elevilor in directia prevenirii delincventei juvenile si a prevenirii victimizarii;
- pregatirea consilierilor educativi si a profesorilor diriginti in problematica prevazuta;
- intalniri cu profesori si parinti;
- alte activitati privind informarea si implicarea elevilor in actiuni educativ-preventive.

Comments about this Case Study


I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it