Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Case Studies > Document

Case Studies

TITLE OF THE CASE STUDIES:

Consumul de etnobotanice in randurile elevilor

SCENARIOS OF BULLYING EVENT::
  • Indirect bullying
CAUSES OF BULLYING EVENT::
  • Non-especific
FACTUAL DESCRIPTION OF THE BULLYING EVENT:

Sase elevi ai unui liceu, in varsta de 14 si respectiv 15 ani, au consumat etnobotanice in incinta scolii. In pauza mare acestia s-au adunat in toaleta scolii si au consumat diverse produse etnobotanice cumparate tot de ei. Dupa ce au consumat, acestia s-au intors la ora, pe durata careia la patru dintre ei li s-a facut rau, au inceput sa devina agitati, sa delireze si sa aiba halucinatii si chiar 2 dintre ei au si lesinat. Colegii de clasa au sunat imediat la 112 si au fost transportati la spital, unde in urma analizelor realízate s-a constatat ca acestia au consumat substante etnobotanice.

RESPONSE IMPLEMENTED:

Elevilor li s-au facut analize toxicologice pentru a vedea exact ce au consumat. In urma acestora s-a constata ca nu a fost vorba de droguri ilegale, ci despre plante etnobotanice, insa care pot avea la fel consecinte grave. Starea lor a fost stabilizata, au avut nevoie de 3 zile de spitalizare, insa pentru s-a constata ca elevii erau la prima incercare, medicii nu au solicitat parintilor intrarea elevilor intr-un program de dezintoxicare.
Conducerea scolii a inceput o ancheta privind acest caz, sesizand politia, prefectura si jandarmeria ca in apropierea scoli sunt magazine care vand astfel de produse, dorind desfiintarea lor, pentru a nu mai exista tentatii pentru elevi.
Deasemenea s-a inceput o ancheta si in cazul elevilor care au consumat substante cu efect halucinogen. A fost evaluat istoricul scolar al fiecarui elev, urmarindu-se daca au existat antecedente, comportamentul lor in scoala dar si in afara ei, situatia scolara privind notele si gradul lor de implicare in activitatile scolii. Au fost chemati la scoala si parintii celor 6 elevi pentru a discuta si rezolva situatia.
Cei sase elevi au fost evaluati din punct de vedere psihologic, iar comportamentul lor a fost analizat de catre consilierul scolar. Elevii au intrat intr-un program de consiliere, atat individuala, cat sid e grup – impreuna cu parintii lor, pentru a se identifica ce anume i-au determinat sa cumpere si sa consume astfel de produse si sa se elimine eventualele viitoare incercari.
Au fost organizate la nivelul scolii consilii profesorale pentru a se discuta acest caz si pentru a se identifica daca profesorii se fac responsabili de aceasta situatie si cum se poate interveni pentru diminuarea unor astfel de probleme grave la nivelul scolii. In urma discutiilor s-a constatat nevoia introducerii in scoli a mai multor sesiuni de informare cu privire la riscurile consumului de droguri:
- Introducerea in orele de dirigentie a tematicii privind constientizarea tinerilor cu privire la efectele devastatoare ale consumului de substante etnobotanice.
- Seminarii cu diferite teme de discuţie: Definitia drogurilor; Clasificarea substantelor; Trecerea de la consumul ocazional la dependenta; Studii de caz/ Experiente traite de elevi are au consumat droguri si consecintele acestor fapte; etc. la care sa participe elevi, profesori, parinti, medici, reprezentanti ale unor ONG-uri.
- Organizarea unor intalniri cu vizionarea unor filme documentare pe aceasta tematica si discutii cu elevii privind efectele si consecintele consumului de droguri asupra vietii lor personale si scolare.
- Distribuire de materiale ce contin informatii privitoare la droguri si efectele lor.
- Activitati de informare si pentru cadrele didactice privind efectele consumului de droguri in randurile tinerilor si moduri de interventie.

IMPACT OF THE BULLYING ACTION:

Consumul de etnobotanice a devenit o practica uzuala a liceenilor, un obicei al fiecarei petreceri la care merg adolescentii. Aceste substante sunt usor de procurat, sunt accessibile in apropierea scolilor si in barurile unde merg adolescentii .
Potrivit unui Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern, pe listele existente in Legea 143/2000 au fost introduse 36 de plante si substante a caror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vanzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare sau detinere fara drept se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc. La inceputul lunii aprilie, la Iasi au inceput sa apara noi produse etnobotanice care nu sunt incluse in lista celor 36 de plante si substante interzise in luna februarie. Noile produse pot fi achizitionate de pe Internet, dar si din unele magazine de specialitate din municipiu care nu au fost inca inchise. Trebuie rapid facute demersurile necesare la Ministerul Sanatatii pentru identificarea si interzicerea noilor produse etnobotanice aparute, altfel ne putem astepta la un al doilea val de intoxicatii cu produse etnobotanice. Dupa aprobarea legii privind interzicerea acestor substante, cazurile au scazut brusc, insa acum trebuie interzise si noile produse aparute.
In ziua de azi tinerii trec prin stari de anxietate puternice, stress, ce îi poate determina sa apeleze la solutii diverse pentru a face fata pe moment. Combinatia acestor ingrediente, ce tensioneaza la maxim persoana, cu factori cum sunt curiozitatea, influenta grupului de prieteni, teribilismul, pot conduce la actiuni care pot avea repercursiuni pe termen mediu si lung, in plan personal, scolar si social. Pot aparea urmatoarele simptome: transpiratie abundenta, anxietate, halucinatii, comportament antisocial, agresivitate crescuta, paranoia, depresie, scaderea atentiei, diminuarea capacitati de concentrare, afectarea memoriei pe termen scurt, probleme cardiace (tahicardie, palpitatii). Dar deasemenea consumul poate avea impact si asupra vietii familiale – conflicte, lipsa de incredere a familiei, plecarea de acasa, violenta; asupra vietii scolare – dezinteresul pentru scoala, diminuarea capacitatii de invatare, absenteism, abandon scolar, exmatriculare, excludere din grupul colegial.

POINT OF VIEW OF VICTIM:

n urma efectelor drogurilor consumate elevii au manifestat un conportament violent prin imbrancirea a doi elevi, fara consecinte grave, si prin adresarea de cuvinte urate. Putem numi victime cei doi elevi imbranciti, insa acestia nu s-au aratat a fi afectati de acest gest si nici nu au facut nici o plangere. Deasemenea am mai putea numi victime cei 5 elevi care au fost influentati de catre colegul care a cumparat produse etnobotanice sa consume. Insa acestia nu au fost obligati sa consume, ci au facut-o fiind constienti de eventualele consecinte – deci nu ii putem numi victime.
Victime a mai fost intrega clasa pentru ca situatia creata de cei 6 elevi a afectat si perturbat ora.

POINT OF VIEW OF BULLYING STUDENT(S):

Elevul care a cumparat produselele, dupa mai multe sedinte de consiliere si discutii cu parintii si conducerea scolii a marturisit ca a mai consumat etnobotanice: “dupa prima tigara am fost mai vesel si toata lumea vorbea cu mine. Mi-am facut mai multi prieteni, mergem la aceleasi petreceri si ne simtim bine. Toata lumea consuma si nimeni dintre cei pe care ii stiu eu nu a patit nimic. Din contra, ne simteam bine si ne cumparam impreuna etnobotanice”.
Ceilalti elevi au mentionat ca au consumat din curiozitate si ca nu au stiut ca li se va face rau. In urma discutiilor purtate cu conducerea scolii si a participarii in sedintele de consiliere, acestia au constientizat gravitatea faptelor facute si au promis ca nu vor mai consuma si nu vor mai recurge la astfel de produse si nici nu se vor mai lasa influentati.

POINT OF VIEW OF OTHER STUDENTS:

Elevii au mentionat ca etnobotanicele au devenit o carte de vizita pentru popularitatea pe care o capata in grupurile lor. Deasemenea au mai mentionat ca elevii din liceele centrale prefera consumul de marijuana sau alte ierburi. Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, in vreme ce un consumator de droguri devine "popular".
Colegii de clasa au mentionat ca nu au stiut ca cei sase ar fi vrut sa consume etnobotanice, si nici nu i-au mai auzit pana acum sa faca asa ceva. Cand au vazut ca au un comportament neadecvat (au inceput sa devina violenti si sa vorbeasca urat) au crezut ca au consumat alcool, dar cand au vazut ca li s-a facut rau si-au dat seama despre ce este vorba si au sunat la ambulanta.
Elevii desi erau foarte constienti ca aceasta este o practica foarte frecventa in randurile elevilor, au avut un comportament reticent si au mentionat a ei nu vor consuma niciodata.

POINT OF VIEW OF TEACHERS:

Dirigintele clasei a mentionat ca in general, sanctiunile aplicate elevilor in astfel de situatii constau in scaderea notei la purtare, putandu-se ajunge, in situatii exceptionale, pana la exmatriculare. In astfel de cazuri insa, nu atat sanctiunile sunt importante, cat mai ales gasirea unor sulutii care sa ii indeparteze pe elevi de de tentatii. In aceste cazuri, atat dirigintii, cat si profesorii cauta solutii, impreuna cu familiile, pentru a-i ajuta pe elevi.
Cadrele didactice au mentionat importanta introducerii la clasa a activitatilor educative pe aceasta tematica si distribuirea de materiale informative. Deasemenea un impact foarte mare asupra lor il au cazurile concrete care prezinta consecintele consumului de droguri in randurile tinerilor si informarea venita din partea reprezentantilor politiei sau a unor ONG-uri cu activitate in acest domeniu.

POINT OF VIEW OF SCHOOL DIRECTORS:

Cautarea solutiilor pentru rezolvarea acestui caz si prevenirea desfasurarii unor situatii asemanatoare pe viitor a fost considerata absolut necesara si a devenit prima prioritate pe agenda conducerii scolii. Directorul scolii a fost foarte implicat in caest caz si a realizat toate demersurile pentru rezolvarea lui. Deasemenea va monitoriza mult mai atent eventualitatea formarii unor astfel de situatii.
A fost anuntata investirea unui numar mai mare de resurse – umane si financiare, pentru campanii si activitati de prevenire si de informare a elevilor si cadrelor didactice privind consumul de droguri si consecintele lui.
Directorul scolii sustine intensificarea campaniilor de informare in scoli cu privire la riscurile consumului de plante etnobotanice. Cadrelor didactice li se recomanda informarea elevilor si a familiilor acestora despre efectele nocive ale substantelor, si deasemenea sustine desfasurarea programelor de prevenire initiate in colaborare cu diferiti parteneri.

POINT OF VIEW OF THE PARENTS OF THE PUPILS INVOLVED:

Parintii elevilor care au fost implicati in acest caz provin din familii cu un venit redus si cu un grad scazut de educatie, acestia ne stiind cum sa intervina si cum sa isi sprijine copii in fata unor astfel de tentatii. Asftel, acestia au fost foarte cooperativi si au dorit sa se implice in procesul de consiliere si de informare. Bineinteles au mentionat ca vor fi mai atenti cu anturajul copiilor lor si cu activitatile pe care le desfasoara.
Diriginţii trebuie să le vorbească elevilor la ora de dirigenţie despre efectele consumului de plante etnobotanice. Şi medicii pot să facă acest lucru, în şcolile în care funcţionează.
Copiilor ar trebui sa li se ofere alternative, profesorii ar trebui sa ii implice mai mult in proiecte de petrecere a timpului liber ca alternativa la consumul de droguri.

POINT OF VIEW OF THE COUNSELLOR IN THE SCHOOL:

Elevii au acces liber la etnobotanice, atat pe strada, cat si in mediul online, aceste substante sunt accesibile ca pret si usor de cumparat. Consumul de etnobotanice este frecvent si tolerat in special in cadrul liceelor de cartier, iar consumatorii sunt in general elevi cu posibilitati materiale mai crescute, dar care ii atrag si pe cei cu posibilitati financiare mai reduse.
Adolescentii cu un comportament rebel, rezistent la autoritatea parentala, care prezinta sentimente de vinovatie sau esec, au o predispozitie aparte pentru consumul de toxice. Cautarea unor senzatii "tari" sau tendinta de a se desfasura diferite activitati cu potential periculos, pot creste de asemenea apetitul pentru astfel de toxice.
Foarte important este sa se urmareasca efectul de influentare, in caesta situatie de la un elev care a cumparat si care a mai avut astfel de experiente, a reusit sa atraga inca 5 elevi. Si deasemenea trebuie avut in vedere faptul ca efectele drogurilor sunt imprevizibile si ca elevii nu s-au pus in pericol doar pe ei, daca nu erau opriti de colegi si daca nu li s-ar fi facut rau acestia ar fi putut deveni si mai violenti si sa afecteze si alti colegi sau se putea ajunge si la situatii mai grave.
Recomandam parintilor si cadrelor didactice care observa semnele care pot orienta catre consumul de droguri, sa apeleze la specialistii pentru a primi informatiile necesare diminuarii consecintelor acestor stari.

POINT OF VIEW OF POLICY MAKERS:

De la inceputul anului si pina in prezent, la Inspectoratul Scolar Judetean au fost raportate trei cazuri de violenta din cauza consumului de etnobotanice.
Reprezentantii ISJ Iasi au mentionat ca a fost transmisa fiecarui conducator de unitate de invatamint o masura ferma de a realiza, la nivelul fiecarei clase, informari lunare si ori de cite ori este nevoie. La nivelul unitatii de invatamint s-au mai desfasurat activitati precum lectorate cu parintii, invitarea partenerilor care au competenta pe acest segment - Politia de Proximitate, IPJ, reprezentanti ai organizatiilor non guvernamentale.
Reprezentantii politiei locale au mentionat ca au facut aproape 100 de controale la magazinele de vise. 37 de persoane au fost cercetare, dintre care doua au fost arestate pentru vinzarea de produse halucinogene. Oamenii legii si-au indreptat atentia si spre comerciantii care vind ierburi pe internet.
Reprezentantii Prefecturii Iasi au mentionat ca a fost emis ordin la nivelul judetului Iasi prin care echipe mixte din toate institutille implicate se vor ocupa de stoparea acestui fenomen. Dorinta acestora este de a bloca aceasta activitat si se vor face verificari pentru identificarea acestor persoane pentru a fi trase la raspundere.

CONCLUSIVE DEDUCTIONS:

Cauzele care ii imping pe tineri spre dezumanizare prin consumul de droguri sunt multe. Cei mai multi incep sa consume droguri din pura curiozitate de a cunoaste efectele pe care le au asupra lor sau din dorinta de a avea noi senzatii, noi trairi, vor să atinga o anumita stare fizica si psihica de bine, de exaltare si de destindere. Un alt motiv poate fi considerat teribilismul. Consumul de droguri poate fi incitant sau provocator. Unii sunt tentati sa infrunte riscurile fara a fi opriti de cuvinte precum pericol, dependenta sau moarte. Dorinta de afirmare in fata grupului precum si teama ca vor fi respinsi, ca vor fi izolati de catre grup daca refuza propunerile prietenilor care au initiat aceasta actiune, ii fac pe acestia sa nu ia in considerare riscurile la care se expun.
Presiunea grupului este determinanta in starnirea curiozitatii, anturajul este cel care ajuta sau nu, la dezvoltarea in bine a personalitatii adolescentului, in functie de nivelul stimei lor de sine, de gradul de profunzime al idealului lor in viata, de raporturile cu familia, de rezultatele lor scolare, de imaginea pe care o au despre sine si pe care vor s-o creeze celorlalti. Adolescentii au capacitati diferite de rezistenta la presiunea pe care anturajul lor o exercita.

Conducerea scolii va continua sa deruleze constant activitati, cu scopul de a informa unui numar cat mai mare de elevi, in vederea reducerii consumului de astfel de substante.
Elevii inteleg cel mai bine si constientizeza efectele si consecintele consumului de droguri daca ei sunt imlicati in diverse campanii antidrog, devenind ei factori de influentare a tinerilor in diminuarea consumului de droguri. Elevii daca sunt invitati sa fie creativi si daca sunt mereu antrenati in activitati care sa le ridice stima de sine si sa le valorifice statutul de elev si de cetatean al comunitatii, atunci astfel de cazuri ar putea fi evitate.

Comments about this Case Study


I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it