"I Am Not Scared" Project
Homepage > Database > Good Practies List > Good Practice Form
Database
Ενημερωτικό φυλλάδιο για τον σχολικό εκφοβισμό
Ενημερωτικό φυλλάδιο, σχολικός εκφοβισμός, συμβουλές, ενθάρρυνση, σχολική πειθαρχία
Informative Campaign
Μέντορας (Μη κερδοσκοπικό σωματείο, υπό αναγνώριση)
Ελλάδα
Greek
Parents, Teachers, Young People.
Αρχικά, δίνεται ο ορισμός του σχολικού εκφοβισμού και οι μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται. Αναφέρονται τα πιθανά σημάδια και οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού στα θύματα και ακολούθως παρέχεται μια σειρά συμβουλών ως προς το παιδί - θύμα σχολικού εκφοβισμού, καθώς και τους γονείς του παιδιού που αντιμετωπίζει εκφοβιστικές συμπεριφορές. Το παιδί ενθαρρύνεται να αναπτύσσει μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε εκφοβιστικές συμπεριφορές των συμμαθητών του, να ζητά βοήθεια, να αναπτύσσει αυτοπεποίθηση. Οι γονείς καλούνται να τονώσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, που εκβιάζονται, να κινητοποιηθούν, αναφερόμενοι στο δάσκαλο, τον διευθυντή ή τις αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ακόμα, να στηρίξουν ψυχολογικά το παιδί τους, να το συμβουλεύσουν και να το κάνουν να αισθανθεί ασφάλεια. Αλλά και οι γονείς των παιδιών, που αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά, καλούνται με κατάλληλες πρακτικές να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Τέλος, συμβουλές παρέχονται και στους εκπαιδευτικούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ειδικότερα, προτρέπονται να ερευνούν, να παρατηρούν και να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού στο σχολείο, συμβουλεύοντας παράλληλα και τους μαθητές να κάνουν το ίδιο, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας.
Definition of bullying or cyberbullying, Detection protocol, Parent training/meetings, Playground supervision, Information for parents.
Μέσα από αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο το παιδί - θύμα σχολικού εκφοβισμού, οι γονείς του θύματος, οι γονείς του δράστη, οι εκπαιδευτικοί και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος μπορούν να πληροφορηθούν για την έννοια του σχολικού εκφοβισμού και πως αυτή είναι πιθανόν να εκδηλωθεί, ποια είναι τα σημάδια και οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού στα θύματα, αλλά και κυρίως μπορούν να αναζητήσουν πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης του φαινομένου, οι οποίες αξιολογούνται ότι μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα, ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια των παιδιών στο χώρο του σχολείου, να στηρίξουν τα παιδιά που εκβιάζονται, αλλά και να αποτρέψουν εκείνα που εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά από τη συνέχιση της δράσης τους. Ειδικότερα, επισημαίνεται η ανάγκη να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των παιδιών που εκβιάζονται και να μιλάνε για το περιστατικό εκφοβισμού που έχουν δεχθεί. Οι γονείς των παιδιών - θυμάτων σχολικού εκφοβισμού παροτρύνονται να αναπτύσσουν καθημερινή επικοινωνία με το παιδί τους και να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί με πιθανά σημάδια θυματοποίησης του παιδιού τους. Ουσιαστική κρίνεται η επικοινωνία τους με το σχολικό περιβάλλον και η συμμετοχή τους σε συναντήσεις με το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Προτρέπονται, μάλιστα, να κινητοποιήσουν αυτοί και άλλους γονείς, να διαμαρτυρηθούν και να εμπλακούν στη σχολική ζωή των παιδιών τους υποστηρικτικά. Η επικοινωνία με το παιδί και η αναζήτηση βοήθειας και από το σχολείο συνιστάται και σε περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί τους εκφοβίζει άλλα παιδιά. Συστήνεται, εξάλλου, και η ψυχοθεραπευτική βοήθεια, αν κρίνεται απαραίτητη. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί παρακινούνται να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, να κάνουν ξεκάθαρους τους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο, να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού που εκδηλώνονται στο σχολείο, αλλά και να επιτηρούν οι ίδιοι για περιστατικά εκφοβισμού στα διαλείμματα, στην αυλή, στις εκδρομές, στοχεύοντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας. pages
Πρόκειται για ένα εύχρηστο ενημερωτικό φυλλάδιο που παραπέμπει και σε άλλους φορείς που παρέχουν πληροφορίες και βοήθεια σχετικά με θέματα αντιμετώπισης εκφοβιστικών συμπεριφορών.
Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission
Webmaster: Pinzani.it