Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Good Practies List > Good Practice Form

Database

TITLE OF GOOD PRACTICE:

Πρόγραμμα Αξιολόγησης Αναγκών και Ευαισθητοποίησης στο Θέμα του Εκφοβ

KEYWORDS:

Ενδοσχολική βία, εκφοβισμός, καταγραφή, παρέμβαση, ευαισθητοποίηση

GOOD PRACTICE TYPOLOGY:

Transnational Project

WORKING GROUP COORDINATING THE INITIATIVE:

Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και Π

COUNTRY WHERE IT TOOK PLACE:

Ελλάδα

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

DEFINITION OF TARGET GROUP:

Parents, Teachers, Young People.

DESCRIPTION OF THE GOOD PRACTICE:

Πρόκειται για ένα διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την μελέτη, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Η επιστημονική ομάδα που είχε την ευθύνη του προγράμματος ήρθε σε επαφή με πολλά σχολεία της Αθήνας και επέλεξε 4 από αυτά για την πιλοτική εφαρμογή του. Καταγράφηκαν ο βαθμός εμφάνισης του προβλήματος του εκφοβισμού στα επιλεγέντα σχολεία, καθώς και οι στάσεις, οι αντιλήψεις και οι γνώσεις γύρω από το πρόβλημα των εμπλεκόμενων ομάδων - μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία αυτά, με ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων. Ακολούθως, αναπτύχθηκαν και πιλοτικά εφαρμόστηκε πρόγραμμα ψυχο-εκπαιδευτικής παρέμβασης σε 2 από τα επιλεγέντα σχολεία για την ευαισθητοποίηση μαθητών Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού (με 4 συνεδρίες στην τάξη), των δασκάλων των σχολείων (με 3 συνεδρίες στο σχολείο) και των γονέων (με 1 συνάντηση στο σχολείο). Τα αποτελέσματα του πιλοτικού αυτού προγράμματος αξιολογήθηκαν με συγκριτική εκτίμηση του βαθμού εμφάνισης του προβλήματος, των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων των μαθητών και των γονέων στα σχολεία που διεξήχθη η παρέμβαση πριν και μετά την παρέμβαση, αλλά και σε σχέση με τα άλλα 2 σχολεία που δεν έγινε καθόλου παρέμβαση.

RESULTS:

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα του εκφοβισμού είναι υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα της σχολικής ζωής στα σχολεία της Αθήνας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τα παιδιά στην πλειοψηφία τους βοηθούν ή επιθυμούν να βοηθήσουν το θύμα, αλλά προτιμούν να μη δημοσιοποιούν το πρόβλημα στους ενήλικες (γονείς, δασκάλους), για τους οποίους πιστεύουν ότι προσπαθούν να επέμβουν σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. Οι περισσότεροι δάσκαλοι θεωρούν ότι επεμβαίνουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα σχολικής βίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνει ότι χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζητούν, λοιπόν, να συμπεριληφθούν στον κύκλο σπουδών των δασκάλων θέματα που αφορούν σε τρόπους συζήτησης με θύτες, θύματα και μαθητές που παρακολουθούν επεισόδια εκφοβισμού, δραστηριότητες πρόληψης και παρέμβασης εκφοβισμού με μαθητές στο σχολείο και συνεργασία με τους γονείς.

INDICATORS:

Detection protocol, Intervention protocol, Parent training/meetings, Teacher training.

EVALUATION:

Μέσα από την εφαρμογή αυτού του προγράμματος παρέμβασης είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι στάσεις, οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των μαθητών και των δασκάλων και έτσι να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα εκφοβισμού. Από την αξιολόγηση των μαθητών και των δασκάλων προέκυψε ότι μετά την παρέμβαση αυξήθηκε το ποσοστό των μαθητών που απευθύνονταν σε πρόσωπα του σχολείου και της οικογένειας για την υποστήριξη σε περίπτωση εκφοβισμού, ενώ οι δάσκαλοι φαίνονταν να επεμβαίνουν περισσότερο από πριν σε περιστατικά βίας. Επίσης, οι δάσκαλοι αναγνώριζαν τους περιορισμούς των δυνατοτήτων τους και την ανάγκη να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού. pages

COMMENT:

Στο τέλος της παρουσίασης της εφαρμογής του διακρατικού αυτού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού τονίζεται η ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την αναγνώριση και διαχείριση του προβλήματος. Επισημαίνεται, παράλληλα, η ανάγκη διαρκούς παρότρυνσης και υποστήριξης των γονέων για ενεργή συμμετοχή και συνεργασία με το σχολείο. Από τα αποτελέσματα της δράσης προέκυψε η ανάγκη στελέχωσης των εκπαιδευτικών περιφερειών με ειδικούς ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν στη σχολική καθημερινή πραγματικότητα.

NAME OF INSTITUTION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it