Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Псуването като проява на грубиянство в училище и на улицата

NAME OF AUTHOR(S):

Красен Фердинандов, детски и семеен психолог‐консултант

NAME OF PUBLISHER:

Район "Оборище" - Столична община

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Bulgarian

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Bulgarian

KEYWORDS:

Псувня, училище, грубиянство, побой

DOCUMENT TYPOLOGY:

психоаналитично есе

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Teachers, Researchers, Young People.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Разгледаният материал е интересно представена интерпретация на два много различаващи се случая на насилие. Първият се разиграва в училище, между съученици и в основата му се корени псувня „на майка” отправена към момче, чиято майка е починала преди няколко месеца. Последва отприщване на силна негативна ответна реакция от страна на засегнатия, която приключва с нанесен побой върху псуващия. Момчето, опитало се да защити спомена за мъртвия родител и да неутрализира оскърблението е заплашето от изключване по искане на родителите на набития съученик.
Вторият случай е много различен и описва най-вече словесно насилие – посредством псувни и грубости – в домашна обстановка. Вследствие на спечелено дело за попечителство майка отнема двамата синове от бащата, който живее и работи във Франция и ги връща да живеят заедно с нея и родителите й в България. Майката е алкохоличка, която редовно малтретира децата си и родителите си и срещу която бабата многократно е подавала жалби. По-големият брат (16г.) също започва да пие заради огорчението си от завръщането в България и като реакция на редовните запои и обиди от страна на майката. Двете деца се заключват в една от стаите, когато майка им е в „онова” състояние и я засипват с ответни обидни песнички и стихоплетствания.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Материалът е интересен с това, че дава гледната точка на практика психолог, който си е направил труда да опише доста подробно, почти увлекателно, но и с изненадващо много правописни грешки, два много различаващи се случая. Първият случай е доведен до добър край и е разрешен благоприятно. Момчето чийто негативизъм се отприщва заради скръбта по починалата майка се е научило да потиска реакциите си и да се контролира, както и дори е съумяло да постигне приятелски отношения с набития младеж, който е осъзнал колко оскърбителни са били думите му.
По отношение на втория случай обаче, психологът е достигнал до задънен край в работата с по-голямото момче, защото то категорично отказва да съществува някаква причина, поради която да спре да пие докато живее в България с майка си. Единственото разрешение за него би било връщане при бащата във Франция и при всички приятели, които е оставил там. Продължаващото съжителство с алкохолизираната майка го подтиква да продължава упорито с приемането на твърд алкохол въпреки крехката си възраст.
Материалът е почти занимателно четиво, както казахме вече и би бил вероятно интересен и полезен най-вече на колеги на автора.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Зинев Арт Технологии

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it