Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BULLYING ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

NAME OF AUTHOR(S):

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΚΟΥΝΤΣΙΔΟΥ

NAME OF PUBLISHER:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – Α.Π.Θ.

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

επιθετικότητα, θύματα, δράστες, ορισμοί, συμβουλές

DOCUMENT TYPOLOGY:

Report

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Teachers, Young People.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην γνωστοποίηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και στην ευαισθητοποίηση των φοιτητών του Α.Π.Θ. γύρω από αυτό. Με τον όρο bullying ορίζεται ο επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός ατόμων με διάφορες μορφές όπως η πραγματική ή απειλούμενη ποινή φυσικής, προφορικής, γραπτής, ή συναισθηματικής κακομεταχείρισής ή της διάδοσης φημών, ή ακόμα και αρπαγή της περιουσίας κάποιου. Τα θύματα του bullying είναι δυνατόν να παρουσιάσουν εκτός από διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχολογικά καθώς και ψυχοσωματικά προβλήματα. Οι δράστες (bullies) παρουσιάζουν στοιχεία προβληματικής αντικοινωνικής και συχνά παραβατικής συμπεριφοράς και συνήθως αντιπαθούν το σχολείο.
Το πρόβλημα υπήρχε από την αρχή της μαζικής εκπαίδευσης, αλλά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις την εποχή της παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα μετά την μετατροπή του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε πολυπολιτισμικό. Με σκοπό να ερευνηθεί η κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα σε εφήβους που μόλις είχαν τελειώσει το Λύκειο, πραγματοποιήθηκε έρευνα ανάμεσα σε πρωτοετείς φοιτητές του Α.Π.Θ. Σύμφωνα με αυτή, το 11% των ερωτηθέντων υπήρξαν θύματα βίας, από αυτούς το 75% των θυμάτων ήταν αγόρια, ενώ το 76% δήλωσε ότι είχε δεχθεί «επίθεση» από αγόρια. Ένα ενδιαφέρον εύρημα, που συνάδει με τα ευρήματα των περισσότερων ερευνών, είναι ότι τα παιδιά δεν εμπιστεύονται τους καθηγητές τους, ενώ το 10% δεν εμπιστεύεται το πρόβλημα σε κανέναν.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα έδωσαν τους δικούς τους ορισμούς για την έννοια του bullying, είτε είχαν υπάρξει θύματα τέτοιων περιστατικών είτε όχι. Ορίζουν το φαινόμενο αυτό ως επιθετικότητα, παρενόχληση ή βία στους κόλπους του σχολείου για διάφορους λόγους, όπως για πλάκα, λόγω ψυχολογικών διαταραχών που προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον, ή ακόμα λόγω εξουσίας ή σωματικής υπεροχής.
Προκειμένου να αναγνωριστούν τα σημάδια επιθετικότητας και να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή, παρέχονται κάποιες συμβουλές προς τους γονείς που τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα βίαιων περιστατικών ή έχουν εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο τους.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Η παρούσα έκδοση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια σπουδαία προσπάθεια γνωστοποίησης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και των τρόπων αντιμετώπισής του. Αφορά στην ευαισθητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.
Η παρούσα εργασία παρέχει μια σαφή και εμπεριστατωμένη ανάλυση του φαινομένου στην Ελλάδα, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία από την έρευνα του ΕΚΚΕ στην Αθήνα, αλλά και της έρευνας που έλαβε χώρα στους κόλπους του Αριστοτελείου, προκειμένου να διερευνηθεί η κατάσταση σε εφήβους που μόλις είχαν τελειώσει το λύκειο.
Η παράθεση των στοιχείων γίνεται με ευδιάκριτο και κατανοητό τρόπο, έτσι ώστε να είναι κατανοητά σε κάθε αναγνώστη, ενώ ο χωρισμός του κειμένου σε ενότητες και εμπλουτισμός του με διαγράμματα και σκίτσα καθιστούν το κείμενο εξαιρετικά εύστοχο και ευανάγνωστο.
Επίσης, παρέχονται σε αυτό οδηγίες του καθηγητή P.K.Smith, για γονείς και εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, παρατίθεται μια συνοπτική λίστα με πρακτικές συμβουλές για την επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους που εμπλέκονται σε περιστατικά βίας, καθώς και συμβουλές επικοινωνίας με το σχολείο.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του φαινομένου από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία δίνουν τους δικούς τους ορισμούς για το bullying. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι τα κορίτσια εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένα επί του θέματος και έχουν μια πιο αυστηρή στάση απέναντι σε τέτοια περιστατικά από τα αγόρια.
Τέλος, στην παρούσα εργασία καλούνται οι φοιτητές του ΑΠΘ να εκφράσουν την άποψή τους για το θέμα και να καταγγείλουν τυχόν περιστατικά στην Επιτροπή και αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία αξιέπαινη στο χώρο του Πανεπιστημίου.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it