Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Βία στο σχολείο μεταξύ μαθητών: Το φαινόμενο «bullying»

NAME OF AUTHOR(S):

Ιωάννης Τσιάντης (συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλλιδώνη)

NAME OF PUBLISHER:

Healthview

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Συνέντευξη, bullying, θύμα, θύτης, πρόγραμμα

DOCUMENT TYPOLOGY:

Web Article

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Teachers, Young People.

SIZE OF THE PUBLICATION:

Not relevant

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Ιωάννη Τσιάντη, ένα στα εφτά παιδιά σχολικής ηλικίας υφίσταται συστηματικό εκφοβισμό που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα όρια της σωματικής βίας. Ως πρόεδρος μάλιστα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), ο κ. Τσιάντης διακρίνει ότι η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών εκδηλώνεται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο βίαια στα ελληνικά σχολεία.
Οι μορφές αυτού του φαινομένου αφορούν στον λεκτικό εκφοβισμό, τον σωματικό εκφοβισμό, τον κοινωνικό εκφοβισμό και την κυβερνοτρομοκρατία (cyber bullying), μέσω των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου. Όπως προκύπτει, από τα διεθνή κυρίως δεδομένα, το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού, κυρίως σε ηλικία 8-15 χρόνων. Τα αγόρια ασκούν σε μεγαλύτερο ποσοστό σωματική βία, ενώ τα κορίτσια εμπλέκονται κυρίως σε περιστατικά λεκτικού εκφοβισμού.
Το παιδί που πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού έχει περισσότερο άγχος και ανασφάλεια, ενώ παρουσιάζει χαμηλή αυτοεκτίμηση, κλαίει εύκολα και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Τα παιδιά αυτά μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, άρνηση να πάνε σχολείο, μαθησιακά προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής.
Εν αντιθέσει, τα παιδιά θύτες νοιώθουν την ανάγκη να κυριαρχούν και να ελέγχουν τον άλλον. Είναι συνήθως παιδιά με χαμηλή σχολική επίδοση και προσπαθούν να ελέγχουν τον άλλον με εκδηλώσεις βίαιης συμπεριφοράς, ενώ μπορεί να εκδηλώσουν επίσης παραβατική συμπεριφορά.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινόμενου, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου εφαρμόζει από το 2006 Ευρωπαϊκό Διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα σε Δημοτικά σχολεία στην Αθήνα και σε Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών και να προτείνει κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο την πρόληψη του «μπούλινγκ». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο πρόγραμμα προώθησε τις αρχές για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και τις ανάγκες μαθητών, μαθητών εκπαιδευτικών και γονιών έτσι ώστε όλοι να συμβάλλουν για ένα σχολείο χωρίς βία.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Το παρόν άρθρο περιγράφει με απλό και συστηματικό τρόπο το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τσιάντης απαντά σε 6 εύστοχες ερωτήσεις, παραθέτοντας με συνοπτικό και λιτό τρόπο τις κυριότερες πτυχές του φαινομένου. Αυτό καθιστά το παρόν άρθρο ευανάγνωστο και κατανοητό σε κάθε αναγνώστη.
Αφού δίνεται ο ορισμός του σχολικού εκφοβισμού, αναπτύσσονται οι μορφές με τις οποίες μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμενο αυτό στα ελληνικά σχολεία. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι διαστάσεις του bullying στην ελληνική πραγματικότητα, σύμφωνα με τις οποίες 1 στα 10 παιδιά αντιμετωπίζει το εν λόγω πρόβλημα. Μάλιστα το ποσοστό των παιδιών που υφίστανται σχολικό εκφοβισμό βαίνει ραγδαία αυξανόμενο από τη μια τάξη στην άλλη.
Στη συνέχεια παρέχονται πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα παιδί-θύμα σχολικού εκφοβισμού ή ένα παιδί-θύτη. Στην πρώτη περίπτωση το παιδί δείχνει αποστροφή προς τη βία, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι πολύ ευαίσθητο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το παιδί έχει την τάση να εξουσιάζει τους άλλους και να εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά.
Τέλος, παρουσιάζεται εν συντομία το Ευρωπαϊκό Διακρατικό Ερευνητικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου από το 2006 σε Δημοτικά σχολεία της Αθήνας και σε Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών με στόχο την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του ήταν σαφώς θετικά.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it