Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Οικογενειακοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επιθετικότητα των

NAME OF AUTHOR(S):

Ιωάννης Δημάκος

NAME OF PUBLISHER:

Πανεπιστήμιο Πατρών , Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Συνεργασία με το πρόγραμμα Σωκράτης-Comenius 2.1

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Επιθετικότητα, παραβατικότητα, οικογένεια, φύλλο, ηλικία

DOCUMENT TYPOLOGY:

Research

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Researchers, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας και επιθετικής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται συνήθως στο σχολείο και ο ρόλος της οικογένειας στην εμφάνιση του φαινομένου αυτού. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επίδραση των ενδο-οικογενειακών σχέσεων και εμπειριών των μαθητών στην εκδήλωση βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους τους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 204 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων της Πάτρας. Στους μαθητές δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις τύπου Likert, που αφορούσε τις απόψεις τους σχετικά με τη σχολική βία, τις οικογενειακές και σχολικές τους εμπειρίες και άλλα συναφή θέματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως με την πάροδο ηλικίας τα φαινόμενα σχολικής βίας αυξάνονται. Παράλληλα, τα αγόρια ανέφεραν περισσότερες και συχνότερες περιπτώσεις βίας.
Η μελέτη του ρόλου της οικογένειας ανέδειξε τρεις παράγοντες (οικογενειακές διενέξεις, οικογενειακές εμπειρίες και γενικότερη κοινωνική συμπεριφορά) που επεξηγούσαν ένα σημαντικό κομμάτι της σχολικής βίας των μαθητών. Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν και συμφωνούν με διεθνείς μελέτες σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια μαθητών – θυτών.
Επίσης τα αποτελέσματα δημιουργούν περαιτέρω ερωτήματα για τον τρόπο της αντιμετώπισης και πρόληψης παρόμοιων συμπεριφορών. Η ενίσχυση και βελτίωση του ενδο-οικογενειακού κλίματος, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων σχολείου και οικογένειας ίσως να βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής βίας.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Η παρούσα έρευνα καταδεικνύει την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο. Πρόκειται για μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος διακρατικής συνεργασίας Socrates-Comenius για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.
Σε αυτή συμμετείχαν 204 μαθητές, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια τύπου Likert, αναφορικά με τη συμπεριφορά τους στο σχολείο, τις οικογενειακές τους εμπειρίες κα. Η στατιστική ανάλυση των ευρημάτων έδειξε ότι οι ενδο-οικογενειακές διενέξεις μπορεί να οδηγήσουν κάποιους μαθητές στη βία και την επιθετικότητα, κάτι που παρατηρείται πολύ συχνά στην ελληνική πραγματικότητα. Επιβεβαιώνεται ακόμη από την παρούσα μελέτη ότι η σχολική επιθετικότητα είναι πιο συχνή στα αγόρια, καθώς και ότι εμφανίζει μια θετική συσχέτιση με την ηλικία.
Το γεγονός ότι η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε σχολεία μιας επαρχιακής πόλης, αποτελεί σημαντικό στοιχείο και φανερώνει ότι το πρόβλημα της σχολικής επιθετικότητας δεν πλήττει μόνο τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της πρωτεύουσας. Παράλληλα, οι έφηβοι μαθητές αυτής της έρευνας αποτελούν ένα διαφορετικό δείγμα από τα συνήθη δείγματα μαθητών του δημοτικού, γεγονός που καταδεικνύει την έκταση του φαινομένου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος, η μελέτη αυτή καταδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ σχολείου και οικογένειας, ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που η παρουσία των γονέων στο σχολείο δεν είναι επαρκής. Η συνεχής επαφή και επικοινωνία σχολείου – οικογένειας κρίνεται απαραίτητη, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας και στήριξης των μαθητών, ειδικά αυτών που δείχνουν δείγματα παραβατικής συμπεριφοράς.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it