Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία

NAME OF AUTHOR(S):

Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

NAME OF PUBLISHER:

ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Ομαδική βία, επιθετικότητα, πρόληψη, αντιμετώπιση, νομοθετικό πλαίσιο

DOCUMENT TYPOLOGY:

Book

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Teachers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

Over 100 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Το έργο «Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία» αποτελεί μία μερική -κατ’ ανάγκη- αποτύπωση του πλούσιου και γόνιμου διαλόγου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Επιτροπής Μελέτης Ομαδικής Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ), η οποία συστάθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Οι συμπεριφορές βίας μεταξύ ανηλίκων έχουν τέτοια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά ώστε να απασχολούν δικαιολογημένα την κοινή γνώμη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η αποφυγή της «δαιμονοποίησης» των παιδιών και των εφήβων.
Αξίζει ιδιαίτερα εν προκειμένω να προσεχθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα σχετικά με την κατάρτιση, την επιμόρφωση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, τη γενικότερη λειτουργία και οργάνωση του σχολείου για την πρόληψη αλλά και το χειρισμό περιστατικών ενδοσχολικής βίας, τη σύνδεση του σχολείου με τις οικογένειες των μαθητών και άλλες δράσεις εκτός του σχολείου.
Στο έργο αυτό, μετά τις εισαγωγικές σκέψεις των Κ. Παπαϊωάννου, Προέδρου ΕΕΔΑ, Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Προέδρου ΕΕΜΟΕΒ και Κ. Σπινέλλη, Αντιπροέδρου ΕΕΜΟΕΒ, παρατίθενται εισηγήσεις αναφορικά με τις σχολικές ομάδες κακοποίησης μαθητών (Ε. Γλαρέντζου, Λ. Καραγιάννη, Γρ. Κοταλακίδης, Σ. Τζελφέ-Ανέστη, Π. Χαραμής), τη βία στα σχολεία της Αθήνας (Ε. Βαλάσση-Αδάμ), την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό στο δημοτικό σχολείο (Ι. Τσιάντης, Χ. Ασημόπουλος), το πρόβλημα της βίας και της επιθετικότητας σε ένα σχολείο της Αθήνας (Μ. Μπελογιάννη), την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο σχολείο (Σ. Πρωτονοταρίου), τη σχολική βία (Θ. Πενταρβάνη-Υφαντή), τα προγράμματα πρόληψης της ομαδικής βίας στα σχολείο από το ΚΕΘΕΑ (Σ. Τσιώτρα, Ι. Κυρίτση), τη γένεση βίαιης και επιθετικής στάσης στην παιδική και εφηβική ηλικία (Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου), τη θυματοποίηση παιδιών από παιδιά στα σχολεία (Α. Ρούσσου), τις δυνατότητες αντιμετώπισης της οργανωμένης σχολικής βίας - bullying (Ν. Κουράκης) και τις «καλές πρακτικές» ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας (Φ. Σπυρόπουλος).

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Στο συγγραφικό αυτό έργο επισημαίνεται η ανάγκη καταπολέμησης του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας. Την έκδοση επιμελήθηκε η Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ) υλοποιώντας μια πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ΕΕΜΟΕΒ συστάθηκε το 2006 με αφορμή το τραγικό περιστατικό της εξαφάνισης του Άλεξ στη Βέροια προκειμένου να καταγράψει, να μελετήσει και να αναλύσει το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Ο τόμος που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση ανοιχτή σε εκπαιδευτικούς της χώρας, αποτελεί έναν συνδυασμό εμπειρικής έρευνας και επιστημονικής μελέτης του φαινομένου και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η έκδοση περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα σχετικά με την κατάρτιση, την επιμόρφωση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, τη γενικότερη λειτουργία και οργάνωση του σχολείου για την πρόληψη αλλά και τον χειρισμό περιστατικών ενδοσχολικής βίας, τη σύνδεση του σχολείου με τις οικογένειες των μαθητών αλλά και άλλες δράσεις εκτός σχολείου. Μερικές από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν εντός των σχολείων, είναι η δημιουργία ομάδων φιλίας και η αξιοποίηση της γλώσσας και του πολιτισμού αλλοδαπών μαθητών προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με τους ημεδαπούς μαθητές.
Το κύριο μέρος του τόμου αυτού έχει δομηθεί σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στη φαινομενολογία της σχολικής επιθετικότητας, παραθέτοντας τα πορίσματα εθνικών και διακρατικών ερευνών. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει εισηγήσεις που αναφέρονται κυρίως σε εμπειρίες εκπαιδευτικών αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας στο σχολείο. Στον τρίτο άξονα του τόμου εντοπίζεται το θεωρητικό υπόβαθρο των ζητημάτων που εξέτασε στις εργασίες της η Επιτροπή και στον τέταρτο άξονα παρουσιάζεται η ελληνική εκπαιδευτική νομοθεσία, καθώς και οι «καλές πρακτικές» που εφαρμόζονται σε αντιπροσωπευτικά ευρωπαϊκά κράτη.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, δεδομένου ότι ο σκοπός της Ειδικής Επιτροπής Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ) είναι η υποβοήθηση των εκπαιδευτικών στη σωστή αντιμετώπιση της ομαδικής σχολικής βίας, το παρόν βιβλίο έχει αποσταλεί δωρεάν στις οργανώσεις των εκπαιδευτικών για τα μέλη τους.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it