Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Σχολική βία και ετερότητα στην Ελλάδα. Η αναγκαιότητα της διαπολιτισμικ

NAME OF AUTHOR(S):

Παναγιώτης Μανιάτης

NAME OF PUBLISHER:

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολικός εκφοβισμός, εθνικότητα, ποικιλομορφία, κουλτούρα

DOCUMENT TYPOLOGY:

Report

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Policy Makers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

21 - 100 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Ο συγγραφέας μας παρέχει αρχικά μια σύνοψη της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τη σχολική βία. Το επίκεντρο είναι ο εκφοβισμός, που υπάρχει υποψία ότι γεννάται λόγω εθνικής και πολιτισμικής διαφοροποίησης. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, το θέμα του σχολικού εκφοβισμού εμφανίζεται σε πολλές επιστημονικές αναφορές, αν και δεν παρουσιάζει στην Ελλάδα την ίδια έξαρση όπως σε άλλες χώρες. Είναι πρόβλημα περισσότερο της πρωτοβάθμιας, παρά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα είναι γενικότερα συναφή με αυτά σε άλλες χώρες. Η ετερότητα είναι από τους κύριους παράγοντες που τροφοδοτούν τον σχολικό εκφοβισμό. Έξι στα δέκα περιστατικά έχουν ως θύματα τους λεγόμενους «διαφορετικούς» μαθητές, σύμφωνα με τους διευθυντές και καθηγητές των σχολικών μονάδων. Περίπου ένα στα τρία περιστατικά αφορά Έλληνες και αλλοδαπούς. Παρά τη δυσκολία στην επίλυση του ζητήματος, η δημιουργία ευρωπαϊκών φόρουμ επιστημόνων για ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση λύσεων ίσως βοηθήσει. Ο κύριος στόχος, ωστόσο, θα έπρεπε να είναι η διαμόρφωση βασικών αρχών, που θα επιτρέπουν να βλέπουμε τους αλλοδαπούς ως ίσους απέναντι στους Έλληνες. Τότε μόνο οι Έλληνες θα είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε και να τους εκτιμήσουμε. Να θεωρήσουμε τους αλλοδαπούς, όχι ως «διαφορετικούς», αλλά ως μοναδικούς.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Ως δάσκαλος στην κύρια του απασχόληση, αλλά και ως μερικώς απασχολούμενος διδάσκων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ο συγγραφέας έχει αν διττό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντιμετωπίζει φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού καθημερινά και ταυτόχρονα έχει τις απαραίτητες γνώσεις να ερευνήσει επιστημονικά αυτά τα φαινόμενα. Έτσι, η συνεισφορά αυτού του άρθρου καθίσταται πολύτιμη. Η επιπλέον αξία αυτού του άρθρου, ωστόσο, είναι το συμπέρασμα του, που βρίσκει γενικότερη εφαρμογή σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, αλλά ιδιαιτέρως στα περιστατικά μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών. Σύμφωνα με αυτό, είτε υπάρξουν αλλαγές σε νομοθετικό επίπεδο και στον κεντρικό εκπαιδευτικό προγραμματισμό για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, είτε το αντιμετωπίσουμε στην πράξη υπάρχει ένας κοινός τόπος να διαβούμε, που είναι η αποδοχή των άλλων ως ίσων και η αναγνώριση της μοναδικότητας τους. Τότε, οι Έλληνες θα ενδιαφερθούν περισσότερο να γνωρίσουν καλύτερα τους αλλοδαπούς από το να τους βλάψουν.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it