"I Am Not Scared" Project
Homepage > Database > Publication List
Database
Ερωτο-απαντήσεις σχετικά με το φαινόμενο του Cyber bullying
Φισούν Β., Φλώρος Γ.
Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο
Greek
Greek
σχολικός εκφοβισμός, εκφοβισμός μέσω διαδικτύου
Web Article
Parents, Teachers.
1 - 20 pages
Το άρθρο αυτό είναι κατατοπιστικό όσον αφορά τον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου (cyber bullying) και δίνει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες τόσο για γονείς όσο και για εκπαιδευτικούς. Είναι δομημένο με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων δίνοντας στον αναγνώστη μια αίσθηση αμεσότητας. Αναφέρεται περισσότερο σε πρακτικά ζητήματα και τρόπους αντιμετώπισης για γονείς και εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινάει με τον ορισμό του παραδοσιακού εκφοβισμού και τις συνέπειες για τα θύματα, συνεχίζει με τον ορισμό του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου και τι αυτός περιλαμβάνει (πειράγματα, διάδοση ασχημων φημών On-line, αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, παρενόχληση, δυσφήμηση σε τρίτους). Επιπλέον, αναφέρει το άρθρο, ότι ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα γραπτά μηνύματα, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, τα μέρη συζητήσεως στο διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Όσον αφορά το προφίλ των θυτών, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αυτά, ούτε για τα κίνητρά τους. Στη συνέχεια, αναφέρει ότι το φαινόμενο απασχολεί και την ελληνική πραγματικότητα και παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Κω. Ακόμα, αναφέρει τι μπορούν να κάνουν οι γονείς γενικά (να εξοικειωθούν οι ίδιοι με το διαδίκτυο, να επισκέφτονται τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται το παιδί τους, να δείχνουν κατανόηση, κλπ), τι θα πρέπει να τους ανησυχήσει (άγχος, θλίψη, φόβος) και τι μπορούν να κάνουν αν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω διαδικτύου. Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του φαινομένου, να δώσει την ευκαιρία σε μεγαλύτερους μαθητές να συμβουλέψουν τους νεώτερους, κλπ. Τέλος το άρθρο αναφέρει ότι αν ο αναγνώστης έχει αντιληφθεί κάποια ιστοσελίδα όπου χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα ή ρατσιστικά σχόλια, μπορεί να αναφέρει την ιστοσελίδα στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο (www.safeline.gr).
Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα από τα λίγα δημοσιευμένα κείμενα για τον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου. Είναι δομημένο με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων δίνοντας στον αναγνώστη μια αίσθηση αμεσότητας. Αναφέρεται περισσότερο σε πρακτικά ζητήματα και τρόπους αντιμετώπισης για γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, ώστε να είναι κατανοητό από μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ξεκινάει με τον ορισμό του παραδοσιακού εκφοβισμού και τις συνέπειες για τα θύματα, συνεχίζει με τον ορισμό του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου και τι αυτός περιλαμβάνει (πειράγματα, διάδοση ασχημων φημών On-line, αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, παρενόχληση, δυσφήμηση σε τρίτους). Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα γραπτά μηνύματα, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, τα μέρη συζητήσεως στο διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια.
Είναι χρήσιμο, καθώς δίνει συμβουλές προς γονείς, για το πως να είναι περισσότερο κοντά στα παιδιά τους, για το ποια στοιχεία θα πρέπει να τους ανησυχήσουν αλλά και για το τι μπορούν να κάνουν αν το παιδί τους πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου. Ακόμα, δίνει συμβουλές για το τι θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές, για το διαδίκτυο και την προστασία των παιδιών, αλλά και πως μπορούν οι καθηγητές να συμβάλουν στην πρόληψη του φαινομένου. Επίσης, είναι σημαντικό ότι παραθέτει την ιστοσελίδα www.safeline.gr, από την οποία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντλήσουν πολύ υλικό για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, αλλά και να απευθυνθούν στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
http://www.sch.gr/files/usersanakoinoseis/CYBERBULLYING - ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ _2_.pdf
Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
I Am Not Scared Project
Copyright 2025 - This project has been funded with support from the European Commission
Webmaster: Pinzani.it