Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Η σχέση μεταξύ εκφοβισμού και πρώιμου σταδίου αυτοκτονικού ιδεασμού σε

NAME OF AUTHOR(S):

Πέτρος Σκαπινάκης, Στέφανος Μπέλλος, Τατιάνα Γκάτσα, Κωνσταντίνα Μαγκλά

NAME OF PUBLISHER:

BMC Psychiatry

LANGUAGE OF DOCUMENT:

English

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολικός Εκφοβισμός, Αυτοκτονικός Ιδεασμός, Ψυχιατρική Νοσηρότητα

DOCUMENT TYPOLOGY:

Research

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Policy Makers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει συνδεθεί με τον αυτοκτονικό ιδεασμό αλλά δεν έχει πάντα ληφθεί υπόψη ο παράγοντας της ψυχιατρικής νοσηρότητας. Ο κύριος στόχος των συγγραφέων είναι να εξετάσουν την συσχέτιση ανάμεσα στις εκφοβιστικές συμπεριφορές και τα πρώιμα στάδια αυτοκτονικού ιδεασμού σε ένα δείγμα ελλήνων εφήβων και να διερευνήσουν την πιθανότητα αυτή η συσχέτιση να είναι εξαρτημένη ή όχι από την παρουσία ψυχιατρικής νοσηρότητας. Το δείγμα αποτελείται από 5614 μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών από 25 διαφορετικά Λύκεια. Ωστόσο, τελικά επιλέχθηκε τυχαίο στρωματοποιημένο δείγμα 2431 μαθητών για την δεύτερη φάση της έρευνας.
Η ψυχιατρική νοσηρότητα και ο αυτοκτονικός ιδεασμός αξιολογήθηκαν με την αναθεωρημένη κλινική διαγνωστική συνέντευξη (CIS-R), ενώ ο εκφοβισμός αξιολογήθηκε με το αναθεωρημένο ερωτηματολόγιο θύτη/θύματος του Olweus (revised Olweus bully/victim questionnaire)
Τα θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς ήταν περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Αυτή η σχέση ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή μεταξύ αυτών που εκφοβίζονταν σε εβδομαδιαία βάση και ήταν ανεξάρτητη παρουσίας ψυχιατρικής νοσηρότητας.
Εν αντιθέσει, το να είναι κάποιος θύτης δεν συνδεόταν με τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Τα ευρήματα είναι παρόμοια ανεξαρτήτως φύλλου. Η ισχυρή διαστρωματική συσχέτιση μεταξύ συχνής θυματοποίησης και αυτοκτονικού ιδεασμού στους όψιμους εφήβους μας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τους μαθητές στο σχολικό περιβάλλον που είναι περισσότερο πιθανόν να εμφανίσουν αυτοκτονικό ιδεασμό.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, που αναδεικνύει μια σοβαρή επίπτωση στα θύματα του σχολικού εκφοβισμού, αυτή της εκδήλωσης σε σημαντικό ποσοστό αυτοκτονικού ιδεασμού. Συνεπώς, υποδηλώνει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης ενός θέματος που λαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις και στιγματίζει τη ζωή των νέων μετά και από το σχολείο. Η σημασία του άρθρου βρίσκεται στο ότι, ενώ πολλοί αναγνωρίζουν την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου, που όμως θα πρέπει να αρχίσει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λίγοι βλέπουν τρόπο επίλυσης του στο Λύκειο, που οι εξατομικευμένες παρεμβάσεις-στρατηγικές είναι αναγκαίες. Όμως, αναδεικνύοντας τις οδυνηρές συνέπειες στη ζωή των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού στη μετέπειτα ζωή τους, φέρνει στο σήμερα την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου συνολικά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ταυτόχρονα.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it