Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Violența naște violență

NAME OF AUTHOR(S):

Ana Muntean

NAME OF PUBLISHER:

România literară

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Romanian

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Romanian

KEYWORDS:

Violență, violența în școli

DOCUMENT TYPOLOGY:

Web Article

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Policy Makers, Teachers, Researchers, Young People, School Directors.

SIZE OF THE PUBLICATION:

Not relevant

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Ana Muntean tratează violența în școli dintr-o perspectivă mai largă și anume din prisma faptului că violența, în general, duce tot la violență. Articolul începe printr-o afirmație incomodă din punctul de vedere al societății românești, și anume că acest fenomen al violenței în școli este unul simptomatic și catastrofal prin consecințele imediate și de durată care nu se manifestă izolat. Violența în școli se înscrie într-o violență generală prezentă în toate comunitățile din România, la toate nivelele sociale. Este adevărat că și în alte țări există violență, dar conform autoarei în România aceasta are două caracteristici definitorii: generalizarea comportamentelor violente și neconștientizarea pericolului acestor comportamente violente. Marele eșec al sistemului educational românesc provine din ruptura față de familie. Această ruptură apare de la nivelul grădiniței și se accentuează pe parcurs. Totuși comunitatea este alcătuită și din alte spații, cum ar fi: străzi, parcuri, piețe, cinematografe, locuri de joacă, mijloace de transport în comun. În toate aceste locații se întâmplă adeseori scene de violență chiar sub ochii cetățenilor, a copiilor care privesc curioși, a adolescenților care privesc indiferenți sau admirativ și care adeseori provoacă astfel de scene. Concluzia autoarei este că violența din școli se leagă de violența de peste tot din viețile noastre. Conștientizată sau nu, violența naște violență.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Am ales acest articol ca fiind unul reprezentativ în rândul publicațiilor de la nivel național datorită faptului că prezintă violența din școli dintr-o perspectivă mai generală și personală. Autoarea iși susține afirmațiile printr-un exemplu de violență din piața centrală din Timișoara în care sunt implicați un hingher și un câine vagabond. La scena de cruzime asistă și un grup de tineri care par a fi amuzați de cele întâmplate. Din acest unghi se face legătura cu violența la modul general și violența din școli. Mai mult decât atât este înștiințat și primarul iar răspunsul acestuia este că totul s-a desfășurat în interesul orașului. În concluzie, acest articol, chiar dacă nu este foarte mare ca întidere, prezintă foarte bine legătura dintre violența din toate mediile și violența în școli.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

EuroEd Foundation

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it