Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Βία στο σχολικό περιβάλλον. Ορισμός και αίτια του φαινομένου. Η σημασία τ

NAME OF AUTHOR(S):

Κωνσταντίνου Ευάγγελος

NAME OF PUBLISHER:

Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Βια, σχολικός εκφοβισμός, θυματοποίηση

DOCUMENT TYPOLOGY:

Web Article

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Researchers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Το κείμενο αυτό μιλάει για τη βία στο σχολικό περιβάλλον. Ξεκινάει αναφέροντας τι μπορεί να περιλαμβάνει η έννοια βία στο σχολείο, η οποία είναι δυνατόν να περιλαμβάνει πολύ διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα όπως: α) Τη βία μεταξύ των μαθητών (φαινόμενο που ονομάζουμε σχολικό εκφοβισμό ή bullying), β) Τα φαινόμενα βανδαλισμού με στόχο τα σχολικά κτίρια, γ) Τη βία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών (και προς τη μια αλλά και προς την άλλη κατεύθυνση), δ) Την συμβολική βία που ασκεί ο ίδιος ο θεσμός του σχολείου πάνω σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ε) Τη βία που συχνά αναπτύσσεται στις σχέσεις ανάμεσα στο σχολείο και στην οικογένεια. Συνεχίζει δίνοντας τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού «Ως σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση μπορεί να οριστεί μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολείου», αναφέροντας επίσης τις μορφές που μπορεί να πάρει (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική). Ακόμα, στο άρθρο αναφέρεται ότι σε περιστατικά εκφοβισμού/ θυματοποίησης διακρίνονται 3 βασικοί ρόλοι α) ο θύτης, β) το θύμα και γ) ο σιωπηρός παρατηρητής. Συνεχίζει αναφέροντας ότι για να θεωρηθεί μια αρνητική, επιθετική συμπεριφορά ως εκφοβισμός θα πρέπει να γίνεται κατ’ επανάληψη και κατ’ εξακολούθηση, καθώς επίσης θα πρέπει να υπάρχει μια σχέση ασύμμετρης δύναμης μεταξύ θύματος και θύτη. Το άρθρο στη συνέχεια αναφέρει τα αίτια του φαινομένου, τα οποία είναι α) οικογενειακοί παράμετροι, β) η εφηβεία ως στάδιο ανάπτυξης και απαρτίωσης της ταυτότητας του ατόμου, γ) η έλλειψη ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης και η άγνοια των ενηλίκων του ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού, δ) η μεγάλη έμφαση που δίνεται από τους εκπαιδευτικούς και την οικογένεια στην ακαδημαϊκή επιτυχία και ε) η έλλειψη συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες και εξωσχολικές δραστηριότητες που βοηθούν στην εκτόνωση του άγχους.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Το κείμενο αυτό δημιουργήθηκε από τον Συμβουλευτικό Αταθμό Νέων με σκοπό να ενημερώσει μαθητές και καθηγητές για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, γεγονός που το καθιστά σημαντικό.
Είναι σύντομο, περιλαμβάνει όμως τα σημαντικότερα σημεία του σχολικού εκφοβισμού, όπως ορισμός, είδη εκφοβισμού, εμπλεκόμενα μέρη, αίτια και τρόπους αντιμετώπισης.
Το άρθρο αυτό επιλέχτηκε καθώς πέρα από τα παραπάνω στοιχεία, περιλαμβάνει πληροφορίες που δεν συναντούνται εύκολα στα κείμενα που μιλάνε για τον σχολικό εκφοβισμό.
Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας είναι πολυσύνθετο, και στην εκδήλωση του συμβάλει η αλληλεπίδραση ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ειδικότερα, ρόλο παίζουν τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, τα χαρακτηριστικά του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, το «κλίμα» του σχολείου, οι πολιτικές του εκπαιδευτικού συστήματος, οι στάσεις των ίδιων των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών απέναντι στη βία, ο τρόπος προβολής της βίας από τα ΜΜΕ, καθώς και διάφορα προβλήματα που ενισχύουν τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Ένα σημαντικό βήμα στις παρεμβάσεις πρόληψης είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα φαινόμενα που προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν μορφές επιθετικότητας στο σχολείο.
Επιπλέον, φαίνεται ότι ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας αποτροπής του φαινομένου του εκφοβισμού/ θυματοποίησης είναι ο ενήλικας του ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού (γονιός, εκπαιδευτικός). Η παρέμβαση του μπορεί να εξασφαλίσει εποικοδομητικά αποτελέσματα, αν έχει εκπαιδευτεί και διαθέτει ικανότητες και εμπειρία στην αντιμετώπιση συγκρούσεων, και εάν είναι σε θέση: α) Να διακρίνει πότε τα εμπλεκόμενα άτομα μπορούν να χειριστούν μόνα τους μια σύγκρουση και πότε υπάρχει πραγματικό πρόβλημα για το οποίο απαιτείται η παρέμβαση του, και β) Να χρησιμοποιεί κάθε φορά τις κατάλληλες τακτικές παρέμβασης και τις αρχές επίλυσης της σύγκρουσης: Το σεβασμό, Την ανοχή, Την κατανόηση των διαφορών.
Τέλος, πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το άρθρο κλείνει παραθέτοντας κάποιες συμβουλές αντιμετώπισης του φαινομένου, αν διαπιστωθεί ότι ένας μαθητής βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι συμβουλές αυτές είναι άμεσες και βοηθούν σε περιπτώσεις εμφάνισης του φαινομένου.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it