Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Η βία δεν είναι μαγκιά

NAME OF AUTHOR(S):

Βικτωρία Πρεκατέ, Άννα Μακρίδου, Μαρία Τσιλιάκου, Ορέστης Γιωτάκος

NAME OF PUBLISHER:

Ομπρέλα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Βία, Μαγκιά, Οδηγίες, Συνέπειες

DOCUMENT TYPOLOGY:

Web Article

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents, Young People.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Ξεκινώντας από τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται ο σχολικός εκφοβισμός μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας, όπου γίνεται αναλυτική αναφορά σε απτά παραδείγματα της καθημερινότητας όπως χαστούκια ως μορφή σωματικής επίθεσης, καταστροφή πραγμάτων του θύματος ως συναισθηματική επίθεση, συκοφαντικά γκράφιτι ως λεκτική επίθεση, ανεπιθύμητο άγγιγμα ως σεξουαλική παρενόχληση, sms με απειλητικό περιεχόμενο ως ηλεκτρονικός εκφοβισμός, περνάμε στην καταγραφή των πιθανών σημαδιών ενός θύματος σχολικού εκφοβισμού, όπως το να σταματήσει να τρώει, να κάνει κοπάνες, να κλαίει πριν κοιμηθεί και άλλα. Κατόπιν γίνεται απ’ ευθείας αναφορά στο θύμα του σχολικού εκφοβισμού και δίνονται αναλυτικές οδηγίες συμπεριφοράς απέναντι στους εκφοβιστές, αλλά και οδηγίες αναζήτησης βοήθειας μετά από ένα σχετικό περιστατικό.
Ακόμη αναλυτικότερες οδηγίες προς τους γονείς ακολουθούν, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τρόπους προσέγγισης του παιδιού ώστε να γνωστοποιεί τα περιστατικά εκφοβισμού στους γονείς, αλλά και να σταματά τους εκφοβιστές εν τη γενέσει σχετικών περιστατικών, όπως επίσης οδηγίες επικοινωνίας με τους επίσημους φορείς, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι οδηγίες προς τους γονείς κλείνουν με την περίπτωση που το παιδί τους είναι θύτης, όπου ξεκινούν με την αποτροπή βίαιων συμπεριφορών και την ανάπτυξη διαλόγου για την παρουσίαση τρόπων συμπεριφοράς και επίλυσης συγκρούσεων πέραν της βίας. Επίσης, δίνεται έμφαση στη μη τιμωρία, αλλά στην εφαρμογή άλλων μεθόδων αντιμετώπισης των θυτών από τους γονείς τους, μεθόδων που να δείχνουν στην πράξη την επιλογή της μη βίας και από τους γονείς.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Πρόκειται για ένα άρθρο συμπαγές και σύντομο, σαν απόσταγμα εμπειρίας και όχι συρραφή ή και δημιουργία θεωριών. Αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα καταγραφής της σχολικής πραγματικότητας του εκφοβισμού στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς τη στιγμή που το άρθρο απευθύνεται σε γονείς και μαθητές. Η αξία του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο μιας και έχει γραφεί έπειτα από τη συνεργασία τεσσάρων καταρτισμένων επιστημόνων. Με το ξεκίνημα του άρθρου επιχειρείται η καταγραφή δεκάδων παραδειγμάτων εμφάνισης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, που ακολουθούνται από τα σημάδια συμπεριφοράς και άλλα σημάδια, που υποδηλώνουν ότι ένα παιδί ίσως είναι θύμα. Οι οδηγίες για το παιδί θύμα αλλά και τους γονείς δεν περιορίζονται επίσης σε γενικές κατευθύνσεις, αλλά φαίνεται να αποτελούν καλά μελετημένες κινήσεις, που δίνουν λύσεις και προέκυψαν μετά από προσεχτική εξέταση πραγματικών περιστατικών. Αυτή λοιπόν είναι η δύναμη του άρθρου, ο ζωντανός λόγος, ανθρώπων που έχουν στοιβαγμένη εμπειρία και καμία διάθεση να αποκρύψουν κάτι.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it