Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Ο σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα

NAME OF AUTHOR(S):

Τσικρικά Όλγα

NAME OF PUBLISHER:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ψυχολογίας

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Σχολικός Εκφοβισμός, Διπλωματική εργασία, Ελλάδα

DOCUMENT TYPOLOGY:

Μέρος Διπλωματικής Εργασίας

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Researchers.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Η Τσικρικά στα πλαίσια των σπουδών της στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο «Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού». Μέρος της αφιερώθηκε στον σχολικό εκφοβισμό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων για τα σχολεία της Ελληνικής Επικράτειας. Ως προς την συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου, η Τσικρικά παραθέτει στοιχεία αραιής εμφάνισης συγκριτικά με την Αγγλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τον Καναδά. Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων αυτών αμφισβητήθηκε για μια σειρά από λόγους, όπως την μη συνειδητοποίηση από πλευράς μαθητών όσων περικλείει ο όρος σχολικός εκφοβισμός, που άλλωστε δεν έχει ακόμα προβληθεί αρκετά, αλλά και η στάση των μαθητών να αισθάνονται ως «καρφιά» αν ομολογήσουν κάτι τέτοιο στους ενήλικες ερευνητές. Τα στατιστικά δεδομένα για τις διαφορές των δύο φύλλων ως προς το σχολικό εκφοβισμό, είναι όμοια με αυτά που παρατηρούνται στη διεθνή βιβλιογραφία. Οι μορφές σχολικού εκφοβισμού που παρατηρούνται στην Ελλάδα είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται διεθνώς. Ωστόσο, ορισμένες φορές υπάρχουν αντικρουόμενες μαρτυρίες μεταξύ θύτη και θύματος, ίσως γιατί ο θύτης είναι έτοιμος να δηλώσει το πλήρες μέγεθος και ένταση του περιστατικού εν αντιθέσει με το θύμα. Διαφορά παρατηρείται στις στάσεις των μαθητών και μαθητριών απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό. Τα αγόρια τον αποδέχονται και τον ενστερνίζονται ευκολότερα από τα κορίτσια. Οι αντιδράσεις μετά από ένα εκφοβιστικό επεισόδιο διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλλο και ανάλογα με το αν πρόκειται για θύτη, θύμα ή θύτη/θύμα. Οι δάσκαλοι δεν φαίνεται να έχουν επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί σύμφωνα με την εκτίμηση των μαθητών. Ο παράγοντας της εθνο-πολιτισμικής προέλευσης φαίνεται να παίζει ρόλο στη θυματοποίηση των μαθητών. Από την πλευρά των θυμάτων εκτιμάται ότι ρόλο στη θυματοποίηση τους παίζει είτε η διαφορετική χώρα προέλευσης είτε η διαφορετική γλώσσα που μιλούν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ευρήματα που να αποδεικνύουν την σημαντικότητα του παράγοντα αυτού, αν και θεωρητικά και σε επίπεδο κοινής γνώμης υποστηρίζεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων βίας στο ελληνικό σχολείο μετά το 1990 συνδέεται με την εισροή αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Ο σχολικός εκφοβισμός αν και πολλοί συγγραφείς αναφέρουν ότι δεν έχει απασχολήσει αρκετά τους Έλληνες σε οποιοδήποτε επίπεδο, υπήρξε θέμα πανεπιστημιακής διπλωματικής εργασίας στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Η καταγραφή αυτής της προσπάθειας έχει από μόνη της ενδιαφέρον. Η παρούσα εργασία έχει τη μορφή καταγραφής των ευρημάτων 3 κυρίως ερευνών σταθμό στην ελληνική βιβλιογραφία γύρω από τον σχολικό εκφοβισμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα κείμενο δέκα περίπου σελίδων, όπου παρουσιάζονται συχνά με ένα τρόπο διαφωτιστικό ήδη γνωστά στοιχεία. Έτσι, δίνεται έμφαση στην σύγκριση όχι μόνο με τη κατάσταση διεθνώς αλλά και στους λόγους για τους οποίους κάποιες φορές εμφανίζονται διάφορα αποτελέσματα. Εμφατικά τονίζεται ότι τα αποτελέσματα που θα πάρουμε εξαρτώνται από το αν το ερώτημα μας απευθύνεται στον θύτη ή στο θύμα. Ενώ επισημαίνεται ότι διαφορετική αντίδραση έχει ο θύτης, το θύμα και ο θύτης/θύμα μετά από ένα περιστατικό. Εκπληκτική είναι η σημασία που μπορεί να αποκτήσει ο εθνο-πολιτισμικός παράγοντας ιδωμένος από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it