Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission.
This material reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

Also available in:

"I Am Not Scared" Project

Homepage > Database > Publication List

Database

TITLE OF DOCUMENT:

Σχολικός εκφοβισμός: Φαινόμενο θυματοποίησης ή μαγκιά;

NAME OF AUTHOR(S):

Μαρίνα Κωνσταντινίδου

NAME OF PUBLISHER:

Μαρίνα Κωνσταντινίδου

LANGUAGE OF DOCUMENT:

Greek

LANGUAGE OF THE REVIEW:

Greek

KEYWORDS:

Υπουργείο Παιδείας, Θύμα, Θύτης, Γονείς

DOCUMENT TYPOLOGY:

Web Article

TARGET GROUP OF PUBLICATION:

Parents.

SIZE OF THE PUBLICATION:

1 - 20 pages

DESCRIPTION OF CONTENTS:

Ξεκινώντας ορίζεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και τονίζονται οι ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις που λαμβάνει, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο βρισκόμαστε ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Δεν έχουν ακόμα εξαχθεί τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά περιγράφονται κάποιες τάσεις. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας έρευνας του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας τα σχολικά έτη 2004-05 και 2005-06. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 4000 μαθητές, της έκτης Δημοτικού, τρίτης Γυμνασίου και Πρώτης Λυκείου, και 200 καθηγητές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι μισοί μαθητές αναγνωρίζουν τις μορφές σχολικού εκφοβισμού, ενώ περίπου 10% έχουν βιώσει ως θύματα το φαινόμενο σε χώρους που δεν εποπτεύονται. Ανιχνεύονται επίσης τα χαρακτηριστικά του θύτη και θύματος.
Ακολούθως, το κέντρο της ανάλυσης γίνεται το θύμα. Το θύμα νιώθει φόβο και συχνά γίνεται επιθετικό επαληθεύοντας το «η βία γεννά βία». Οι γονείς θα πρέπει να συμπεριφερθούν στο παιδί με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους γνωστοποιήσει το πρόβλημα αν υπάρχει υποψία ύπαρξης του και να κινηθούν προς την επίλυση του με κάθε επίσημο τρόπο. Επίσης, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή άλλοι κατάλληλα στελεχωμένοι φορείς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια, ενώ πρακτικά οι γονείς θα πρέπει να συμβουλέψουν το παιδί να είναι προσεκτικό με αγνώστους και να έχει το θάρρος της γνώμης. Στρέφοντας το σε ομαδικές δραστηριότητες θα το βοηθήσουν να τονώσει την αυτοπεποίθηση του. Τέλος, απευθυνόμενη αυτή τη φορά στους γονείς των θυτών η συγγραφέας δεν συνιστά την τιμωρία τους αλλά το διάλογο για να τους εξηγήσουν τι κάνουν λάθος. Απαραίτητο επίσης, κρίνεται οι γονείς να ενημερώσουν το σχολείο καθώς και να επιβραβεύουν τις θετικές συμπεριφορές των θυτών.
Κλείνοντας κυριαρχεί η διαπίστωση ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ενώ εκφράζεται και η επιτακτική ανάγκη συγκρότησης εθνικής πολιτικής, που θα φέρει αποτελέσματα αν υπάρξει καλή συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στην ανατροφή και μόρφωση των παιδιών.

REVIEWER’S COMMENTS ON THE DOCUMENT:

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο άρθρο της ειδικευμένης Μαρίνας Κωνσταντινίδου, που παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας σημαντικής και σχετικά πρόσφατης έρευνας που έχει διεξαχθεί από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, για να εισαγάγει τους γονείς στην πραγματικότητα του σχολικού εκφοβισμού εν Ελλάδι. Το στοιχείο αυτό δίνει αξία στο εν λόγω άρθρο μιας και πρόκειται για έναν φορέα εύκολα αναγνωρίσιμο από τους γονείς, στους οποίους η συγγραφέας έχει επιλέξει να απευθυνθεί και συνάμα ένα φορέα που απολαμβάνει εκτίμησης από αυτούς. Επιπλέον, πρόκειται για ένα άρθρο, που είναι σχετικά σύντομο και δεν κουράζει, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό την στιγμή που απευθύνεται σε γονείς, που κατά κανόνα είναι πολυάσχολοι. Από την άλλη ο λόγος της συγγραφέως είναι μεστός και δεν παραλείπει τίποτα από όσα οι γονείς θα έπρεπε να συγκρατήσουν για να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Λόγω όλων των παραπάνω, η αξία αυτού του άρθρου είναι σημαντική ιδίως για τους γονείς, αφού ως κείμενο θα μπορούσε να τους χορηγηθεί αυτούσιο, και σε δεύτερο επίπεδο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για κάποιον που θέλει να απευθυνθεί στους γονείς.

NAME OF THE REVIEWING ORGANISATION:

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

I Am Not Scared Project
Copyright 2024 - This project has been funded with support from the European Commission

Webmaster: Pinzani.it